Woonlasten stijgen met 2,3 procent

19 november 2007

AMSTERDAM – Volgend jaar betalen woningeigenaren gemiddeld 631 euro aan gemeentelijke woonlasten. De onroerendezaakbelasting (ozb), rioolrecht en afvalstoffenheffing stijgen met 2,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dit is gebleken uit een onderzoek van de VEH. De woonlasten zijn per gemeente verschillend. De afvalstoffenheffing voor huiseigenaren op Terschelling neemt bijvoorbeeld af met 13,8 procent, terwijl huishoudens in Wijk Duurstede 8,2 procent meer kwijt zijn aan het ophalen van de vuilnis.

De ozb voor woningeigenaren in Bladel, Uitgeest en Liesveld neemt met respectievelijk met 20,9, 18,6 en 14 procent toe. Manager Collectief Ledenbelang van VEH Nico Stolwijk wijt deze toename onder andere aan de mogelijkheid van gemeenten om per 1 januari de ozb onbeperkt te verhogen. "Door het vrijgeven van de ozb-tarieven kan een gemeente tekorten op de begroting afwentelen op haar inwoners".

Huiseigenaren in Zevenaar zijn volgens het onderzoek het goedkoopst uit. Daar bedragen de totale woonlasten 414 euro. De duurste gemeente is Bunnik met een gemiddelde woonlast van 849 euro.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Afsluitprovisie

Afsluitprovisie was de beloning die onder andere hypotheekadviseurs ontvingen als zij een hypotheek afsloten bij een bepaalde geldverstrekker. Binnen deze provisie werden ook de advieskosten verwerkt. De consument betaalde de …