Woningwaarde daalt in 90 procent van gemeenten

28 juli 2009

HOUTEN – In negentig procent van de gemeenten is de waarde van woningen in het tweede kwartaal van 2009 gedaald. In de regio’s Noord- en Zuid-Holland was de daling het grootst.

Dit is gebleken uit de woningprijsindex van ABF Valuation. Duurdere gemeenten zoals Blaricum, Naarden, Bussum en Laren laten een sterke daling zien. De gemiddelde waarde van een eengezinswoning daalde hier vijftien procent vergeleken met het tweede kwartaal 2008.

De gemiddelde appartementswaarde daalde het sterkst in de regio Den Haag. Ander sterke dalers zijn gemeenten als Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar en het Westland waar de gemiddelde appartementswaarde meer dan elf procent in waarde is gedaald ten opzichte van een jaar daarvoor.

Een lichte stijging van de woningwaarde van 1,5 procent is te zien bij eengezinswoningen in de Achterhoek, Noord-Drenthe en Oost-Groningen. Deze gebieden vormen een uitzondering op de negatieve trend. In Friesland, Drenthe en Overijssel daalde de woningwaarde slechts licht met minder dan één procent.

De Randstad-provincies Noord- en Zuid-Holland laten een sterk negatieve ontwikkeling zien, met een daling van de woningwaarde van gemiddeld vijf procent.

De gemiddelde woningwaarde ligt nu 3,6 procent lager dan in 2008. De gemiddelde waarde van een eengezinswoning bedraagt 270.000 euro en van een appartement 188.000 euro. De reële waarde van een woning blijft vijf procent achter op de inflatie.

Bron: zibb.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Eigenwoningreserve

De eigenwoningreserve is het bedrag dat bij de verwerving van een nieuwe woning uit eigen middelen betaald moet worden. Het vervreemdingssaldo wordt opgenomen in de eigenwoningreserve. Dit laatste vervalt voor …