Woningverkopen dalen sneller

12 maart 2009

HOUTEN – De situatie op de woningmarkt lijkt steeds erger te worden. In de eerste maanden van 2009 is de verkoop van nieuwe woningen steeds sneller afgenomen. Cijfers van de NVB, de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemingen, lieten dit zien.

In het laatste kwartaal van 2008 is het aantal verkopen ten opzichte van een jaar eerder met 50 procent afgenomen. Volgens de NVB zijn er in januari en februari ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor zelfs 60 tot 70 procent minder huizen verkocht.

Volgens de NVB gaat het op de markt voor bestaande woningen ook steeds slechter. De vereniging concludeert op basis van signalen van makelaars dat de helft minder bestaande woningen worden verkocht dan een jaar eerder. Op jaarbasis laten cijfers van makelaarsvereniging NVM een daling van 38 procent zien over het vierde kwartaal van 2008.

De neergang van de woningmarkt zal grote gevolgen voor de woningbouw hebben denkt de NVB. In 2011 verwacht de vereniging dat het aantal nieuwe woningen zal dalen tot 41.000, wat weer zal zorgen voor een verlies van minstens 75.000 arbeidsplaatsen. “In eerste instantie gaan de Polen naar huis, dan de zzp’ers, maar uiteindelijk moeten ook de trouwe werknemers eraan geloven”, zei Nico Rietdijk directeur van de NVB.

De overheid moet maatregelen nemen om de neergang van de Nederlandse woningmarkt tegen te gaan volgens de bouwers. Er is op de middellange termijn behoefte aan nieuwe woningen zegt Rietdijk. Als de bouw uitblijft zal dit in de toekomst zorgen voor explosieve prijsstijgingen. “Je hoeft geen econoom te zijn om te voorspellen wat er gebeurt als we niet bouwen”.

Een verhoging van het grensbedrag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is één van de maatregelen die volgens NVB genomen moet worden. Een deel van de extra kosten willen de bouwers en ontwikkelaars voor hun rekening nemen verklaarden zij woensdag.

De overheid zou een fonds moeten instellen waarmee onverkochte huizen kunnen worden opgekocht vindt de vereniging. Huizenbezitters zouden hierdoor meer geneigd zijn een nieuw huis te kopen, omdat ze de zekerheid hebben dat zij hun huis op een zekere termijn aan het fonds kwijt kunnen.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Tijdelijke oudedagslijfrente

Een tijdelijke lijfrente wordt gebruikt om gedurende een bepaalde periode het inkomen uit pensioen te verhogen. Als je kiest voor een tijdelijke uitkering dan mag de ingangsdatum van de uitkering …