Klik hier om WhatsApp te openen

Woningprijzen stijgen tot nieuw record

Afgelopen maand, mei 2024, bereikten de oplopende huizenprijzen een nieuw record. Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster. De vorige piek was in juli 2022, daarna daalden de woningprijzen door de stijgende hypotheekrente.

Sinds juni 2023 klimmen de huizenprijzen weer gestaag omhoog. Bijna een jaar later is dan een nieuwe piek bereikt, die de vorige ruim evenaart. Gemiddeld betaalde een koper afgelopen maand 445.430 euro voor een bestaand huis. Dat is 1,8% meer dan bij de vorige piek.

Spaargeld uit coronatijd

Al jaren is er een enorme krapte op de huizenmarkt, wat in combinatie met de lage hypotheekrente in juli 2022 leidde tot een historische piek in de woningprijzen. Nu nemen de prijzen opnieuw toe, door flinke loonstijgingen én door het spaargeld dat kopers ‘over’ hebben uit de coronaperiode. Ook is de hypotheekrente al een tijdje gestabiliseerd en daalt soms zelfs een beetje.

Veel woningtransacties

De huizenprijzen waren in mei gemiddeld 8,6% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar hoe duur bestaande woningen in Nederland ook worden, er wisselen nog steeds veel huizen van eigenaar. In mei werden 17.591 woningtransacties gesloten, 16,5% meer dan in mei 2023.

Meer aanbod

Hoe gaat dit verder? Econoom Sander Burgers van de ING verwacht, zo deelt BNR, dat de stijging verder doorzet. Waarschijnlijk wel op een iets lager tempo dan de afgelopen maanden. Er staan op dit moment namelijk relatief weinig woningen te koop en er worden nauwelijks nieuwe huizen opgeleverd. Toch moet er op korte termijn meer aanbod komen, door bijvoorbeeld woningdelen te stimuleren.

In deze oververhitte markt op zoek naar jouw droomhuis? Laat ons meedenken over de meest voordelige hypotheek die past bij jouw financiële situatie!

Waarmee kunnen we je helpen?