Woningprijzen dalen of storten komende jaren in

3 juli 2008

HOUTEN – De huizenprijzen zullen de komende jaren gaan dalen of zelfs instorten, dit is de verwachting van een meerderheid van de potentiële kopers. Daarnaast verwachten veel verkopers dat hun huis in waarde zal dalen.

Dat is gebleken uit een onderzoek, dat gepubliceerd is door Spacemakers, de nieuwssite voor vastgoedprofessionals. Voor het onderzoek zijn 2.000 huizenzoekers ondervraagd en 75% van hen schat de prijsontwikkeling somber in.

Volgens Spacemakers is 'de rek uit de huizenprijzen', zegt een woordvoerder op de website. 'Op behoorlijk wat plaatsen stabiliseren de koopsommen, soms treedt er incidenteel een daling op.'

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), De Vereniging Eigen Huis en VMBO Makelaars bevestigen dat het vertrouwen in de huizenmarkt een dieptepunt heeft bereikt. Momenteel staan woningen gemiddeld drie maanden te koop. Volgens de NVM is dit langer dan normaal. De Vereniging Eigen Huis waarschuwt in De Telegraaf voor dramatische gevolgen. Het sein staat op 'oranje', zo waarschuwt de vereniging.

De Rabobank voorspelde eerder dit jaar echter juist wel een stijging van de Nederlandse huizenprijzen, ondanks alle pessimistische geluiden. De bank verwachtte voor dit jaar en voor 2009 een stijging van 3 procent. Dalende prijzen in de rest van Europa, zou volgens de Rabobank niets zeggen. Sinds de jaren negentig geldt hier een tweeverdienersregeling en bovendien heerst er in Nederland een structurele krapte op de woningmarkt.

Bron: zibb.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Afsluitkosten

Dit zijn alle kosten die gemaakt worden bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat in de meeste gevallen om advieskosten, hypotheekaktekosten,¬†taxatiekosten, notariskosten en¬†eventueel de kosten voor de Nationale Hypotheek …