Woningmarkt toont verschillen op regionaal niveau

1 juli 2009

HOUTEN – Op regionaal niveau laat de woningmarkt flinke verschillen zien. Dit komt omdat de situatie overal anders is en vooral op de lokale markt de concurrentie plaatsvindt. Gelderland lijkt het meest op het Nederlands gemiddelde, terwijl Groningen en Zeeland het minst erop lijken. ‘De’ woningmarkt bestaat dan ook niet, concludeert het ING Economisch Instituut.

Zes van de tien verhuizingen vinden plaats binnen dezelfde gemeente. Eén op de zes verhuizers gaat in een andere provincie wonen. Er zijn dan ook behoorlijke verschillen in prijsontwikkeling te zien tussen de provincies.

Volgens het Kadaster lag de gemiddelde huizenprijs in Nederland in mei 2,5 procent lager dan in mei 2008. In Groningen was deze daling met 5,2 procent een stuk groter en ook Friesland en Zeeland hadden een grotere prijsdaling met respectievelijk 4,5 procent en 4,3 procent. In Gelderland was er juist een kleinere prijsdaling met 1,6 procent. Ook in Zuid-Holland bleef de prijsdaling beperkt met 1,8 procent. Van de laatste twee provincies doet de economie het naar verwachting ook minder slecht dit jaar dan gemiddeld.

De gemiddelde prijsontwikkeling in Nederland wordt het meest gevolgd door de provincie Gelderland. De huizen in deze provincie zijn wel iets duurder dan gemiddeld, maar de laatste dertien jaar volgen de procentuele prijsveranderingen wel ongeveer hetzelfde patroon. In Groningen en Zeeland is dit echter niet het geval. Daar stegen de huizenprijzen voor 2000 veel minder dan het Nederlands gemiddelde, terwijl die jaren daarna de prijsstijgingen juist groter waren.

In de afgelopen dertien jaar is in de Randstadprovincies vooral in Utrecht en Noord-Holland een vergelijkbaar patroon te zien in de verandering van de huizenprijzen. In de tweede helft van de jaren negentig zijn de verschillen in economische groei vooral een belangrijke oorzaak. Noord-Holland en Utrecht groeiden harder dan Zuid-Holland en daardoor stegen de huizenprijzen daar ook harder.

Tot nu toe zijn de huizenprijzen in Zuid-Holland minder gedaald dan gemiddeld in Nederland. Dat moet de provincie kunnen volhouden omdat naar verwachting de economie het in deze provincie ook minder slecht zal doen dit jaar.

Bron: InFinance 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Partneregistratie

Ongehuwden kunnen zich formeel als partners laten registreren. Deze partnerregistratie heeft, op een paar zaken na, dezelfde uitwerking als een huwelijk. Het wordt ook geregistreerd partnerschap genoemd, dit is sinds …