Woningmarkt Nederland versus Europa  

3 mei 2018

De huizenmarkt in Nederland is oververhit, prijzen schieten omhoog en het aanbod is te klein. Dit is allemaal geen nieuws. Maar hoe ziet de woningmarkt er in de rest van Europa uit, verschilt de Nederlandse situatie bijvoorbeeld veel met die elders? Oeso, een denktank van geïndustrialiseerde landen, kwam recent met cijfers.

Hypotheekvrije koopwoningen

In Nederland hebben we een relatief laag aantal koopwoningen, maar zo’n 56% van het totale aantal huizen. Gemiddeld ligt dit percentage in Europa veel hoger, op ruim 70%. Nog een percentage waarin ons land flink verschilt van de rest van de Europese landen: de hoeveelheid koopwoningen die (inmiddels) hypotheekvrij is. Nederland kent het op één na laagste percentage, namelijk 9%. Alleen Zwitserland staat nog lager.

Sociale huur

Opvallend is dat Oost-Europa het grootste percentage hypotheekvrije woningen heeft, gemiddeld zo’n 80%. Nederland heeft vergeleken met andere Europese landen een redelijk groot aandeel huurwoningen, maar liefst 44%. Hiervan is ook weer een groot gedeelte sociale huur, zo’n 34%. Hierin steekt Nederland uit boven alle andere landen in Europa. De markt voor sociale huurwoningen wordt in ons land wel iets kleiner, terwijl hij in andere landen, zoals Oostenrijk, juist flink stijgt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Executieverkoop

Wat is een executieverkoop? Wanneer een eigenaar niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, kan de geldgever overgaan tot verkoop van het onderpand (woning). Indien het tot openbare verkoop komt, wordt de woning …