Woningmarkt licht in beweging

25 februari 2009

HOUTEN – Er wordt door makelaars een voorzichtige opleving van de huizenmarkt gesignaleerd. Het gaat vooral om het aantal toegenomen bezichtigingen. “De verbetering is voornamelijk merkbaar aan de onderkant van de markt, wat betekent dat ook de doorstroming weer op gang komt”, aldus Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Ook Jeroen Stoop van Makelaarsland merkt een langzame opleving van de huizenmarkt. Het herstel is wel erg pril. Maar het dieptepunt van december en januari lijkt voorbij. In de eerste negentien dagen van februari zijn er evenveel huizen (104 stuks) verkocht door Makelaarsland als in heel januari. “Als dit zo doorgaat verdubbelen we ons verkooptempo binnenkort”, zegt Erik de Bree, aanvoerder van een onderhandelingsteam bij Makelaarsland. Er is wel een duidelijke tweedeling aanwezig; oude en slecht onderhouden huizen trekken bijna geen kijkers, terwijl goed onderhouden huizen worden verkocht zonder al te ver af te wijken van de vraagprijs.

Volgens Ger Hukker waren de consumenten in de laatste maanden van vorig jaar in shock en komen ze nu langzaam weer uit hun schulp. “Men heeft in januari het loonstrookje gezien en dat viel mee.” Het oude niveau is alleen nog lang niet terug, de verkopen liggen nog zo’n 30 procent onder het niveau van vorig jaar. Het lijkt nu dan wel beter te gaan, maar of het herstel echt gaat doorzetten wordt pas over één à twee maanden duidelijk.

Het meest populair zijn de starterswoningen. De verkoop van deze categorie woningen is door de crisis ook het minst getroffen. Maar de vraag naar iets duurdere woningen lijkt nu ook weer meer aan te trekken. Door de crisis is er wel een opvallende verandering opgetreden; mensen verkopen nu eerst hun eigen huis voordat zij een nieuw huis gaan kopen.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Waarborgcertificaat

De koper van een nieuwbouw koopwoning die wordt gebouwd met GIW-garantie, is daarmee verzekerd van de kwaliteit van het woningbouwplan en van een betrouwbare bouwondernemer. Het waarborgcertificaat biedt bescherming voor …