Woningmarkt landgoederen trekt aan

3 augustus 2016

Landgoed kopen? De markt trekt na jaren weer licht aan. Op dit moment staan er in Nederland ruim honderd landgoederen te koop. De gemiddelde vraagprijs voor een te koop staand landgoed bedraagt bijna 1,5 miljoen euro. Hiervoor krijgt de koper dan wel een woning van gemiddeld 400 vierkante meter op een stuk grond van 2,5 hectare.

Twintig kamers

Een te koop staand landgoed telt gemiddeld negen kamers, maar huizen met vijftien tot meer dan twintig kamers zijn geen uitzondering. Een geïnteresseerde koper kan het best in de provincie Gelderland terecht, daar staan de meeste landgoederen (een kwart van het totaal) te koop. In Drenthe en Flevoland is vrijwel geen aanbod van landgoederen te vinden. Dit blijkt uit een analyse van NVM op alle door NVM-makelaars aangeboden en verkochte landgoederen in Nederland.

Lastige markt

De markt voor landgoederen in Nederland is hard geraakt door de crisis. Het aantal te koop staande landgoederen verdubbelde ruimschoots van 52 in 2007 naar 115 in 2014, terwijl het aantal verkopen op jaarbasis met bijna 60 procent afnam, van 36 naar 15. De vraagprijs van een gemiddeld landgoed daalde van het toppunt in 2009 tot het dieptepunt van de markt in 2014 met 24% procent. De vraagprijs daalde daarmee ruim 4 ton, van 1,8 miljoen euro naar minder dan 1,4 miljoen euro.

Markt krabbelt op

Vanaf begin 2015 is licht herstel opgetreden. De vraagprijzen stijgen voorzichtig, het aanbod daalt en het aantal verkochte landgoederen is toegenomen. In 2015 zijn 23 landgoederen verkocht, in de eerste helft van 2016 al 12. In de jaren 2013 en 2014 werden er in een heel jaar slechts 15 landgoederen verkocht.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Onroerend goed

Onder onroerend goed wordt verstaan: de grond of een zaak die duurzaam verenigd is met de grond. Het begrip vastgoed wordt hiervoor ook wel gebruikt, maar heeft anders dan onroerende …