Klik hier om WhatsApp te openen

Woningmarkt laat alweer recordgroei zien

24 december 2021

De prijzen op de huizenmarkt zijn nog steeds aan het stijgen, zo zien we in cijfers van het Kadaster en het CBS. We vergelijken de woningprijzen in de afgelopen jaren en kijken wat voor invloed het heeft op de huizenverkoop.

Bizar percentage

Voor een bestaand koophuis werd afgelopen november gemiddeld 20,1% meer betaald dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Dit is een bizar percentage als je het vergelijkt met de gemiddelde stijging van de huizenprijzen de afgelopen jaren, die ligt op 5,5%.

Vergeleken met 1995

Het heeft alles te maken met de – nog steeds – historisch lage hypotheekrente. Hierdoor heeft een particulier en investeerder relatief veel bestedingsruimte, een woning blijft ondanks de stijgende prijs betaalbaar. Waar in januari 1995 nog gemiddeld 7,75% maandelijks aan hypotheekrente werd betaald, is dat percentage in 2021 naar een luttele 1,65% gedaald.

Verviervoudigd

Wat werd er denk je in januari 1995, ruim 27 jaar geleden, gemiddeld voor een woning betaald? Omgerekend in euro’s werd er gemiddeld €88.991,- neergeteld voor een huis. De gemiddelde verkoopprijs is inmiddels ruim verviervoudigd, die lag in november 2021 op €403.941,-.

Minder transacties

Niet álle cijfers stijgen op de oververhitte huizenmarkt. Er wisselen steeds minder woningen van eigenaar, in november waren dat er nog 16.048. Dat zijn maar liefst 13% minder huisverkooptransacties dan in november 2020.  Als we kijken naar het gehele jaar, vallen de percentages nog mee: er zijn dit jaar tot nu toe 2% minder woningen verkocht dan in diezelfde periode vorig jaar.

Auteur: Francis Boer