Klik hier om WhatsApp te openen

Woningmarkt koelt over de hele wereld af

Wereldwijd lijkt de huizenmarkt in kalmer vaarwater terecht te zijn gekomen. De prijzen stegen afgelopen kwartaal veel minder dan afgelopen jaren. Hoe zit dat in Nederland? Vastgoedadviesbureau Knight Frank deed een vergelijkend onderzoek.

Kentering

De afgelopen periode is er overal ter wereld een kentering waarneembaar in de steeds maar door stijgende woningprijzen. Op jaarbasis zouden de prijzen van huizen wereldwijd nog maar 4% stijgen, gebaseerd op cijfers van het eerste kwartaal. Dit stijgingspercentage lag twee jaar geleden nog veel hoger, op gemiddeld zo’n 6,5%.

Langer herstelproces

In Nederland zijn de prijzen juist in de afgelopen periode nog flink doorgestegen, maar ook hier is een lichte afvlakking waarneembaar in de laatste paar kwartalen. Nadat in 2008 de financiële crisis uitbrak, werden huizen overal wel erg goedkoop. Waar in veel landen vanaf 2012 de woningprijzen weer begonnen te stijgen en de huizenmarkt zich herstelde, duurde dit in ons land wat langer. Daar vonden de prijzen pas in 2014 weer hun weg omhoog.

Bovengemiddeld

In de jaren na 2014 deed de Nederlandse woningmarkt niet onder voor die in vele andere landen, de afgelopen twee jaar presteerde ze zelfs bovengemiddeld. Waar wereldwijd dus nog maar 4% prijsstijging was in het eerste kwartaal, lag dat cijfer hier een stuk hoger, op 7,6%. Maar elf landen stegen hier bovenuit, met verrassend aan top Slovenië, waar de huizenprijzen nog met zo’n 18% de lucht in schoten.

In de Top 10

Toch koelt hier de woningmarkt ook steeds verder af. Zelfs in de hoofdstad duikt de groei van de gemiddelde woningprijs onder de 10%. Aan de andere kant: in een wereldwijde top 150 van steden waarin de huizenprijzen het snelst stijgen (gebaseerd op Q4, 2018), behoren maar liefst drie Nederlandse steden tot de top 10. Rotterdam op plek 3, Amsterdam op nummer 7 en Utrecht op plaats 10.

Waarmee kunnen we je helpen?