Woningmarkt herstelt

10 januari 2014

HOUTEN – De woningmarkt is definitief herstellende. In het laatste kwartaal van 2013 zijn er 36.300 huizen verkocht, het hoogste aantal sinds het begin van de crisis in 2008, aldus makelaarsvereniging NVM. Ook stijgen de huizenprijzen. In het laatste kwartaal lag deze 1,5% hoger dan in het voorgaande kwartaal.

Over heel 2013 gezien zijn de huizenprijzen wel nog gedaald. De prijsdalingen aan het begin van het jaar hebben ertoe geleid dat de huizenprijzen gemiddeld 1,1% lager waren dan in 2012.

Ger Hukker, voorzitter van de NVM, geeft aan dat de groei van de woningmarkt langzaam maar zeker doorzet. Toch wil hij de cijfers ook enigszins  relativeren: “Als we de verkoopaantallen vergelijken met vlak voor de crisis, dan wordt duidelijk dat er nog slechts sprake kan zijn van het begin van een voorzichtig herstel”.

In heel 2013 zijn er 117.000 woningen verkocht, voor de crisis lag dit aantal op 215.000.
Woningen werden afgelopen jaar gemiddeld 17 dagen sneller verkocht dan in 2012. In het vierde kwartaal stond een woning gemiddeld 154 dagen te koop.

Minister Stef Blok van Wonen is tevreden met de gestegen woningverkoop. Volgens de minister wijzen de cijfers erop dat het vertrouwen in de woningmarkt terugkomt. Wel geeft hij aan dat er nog een weg te gaan is. “De tijd van voor de crisis is zoals verwacht nog niet terug.”

Bron: NOS.nl    

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Begunstigde

De begunstigde is degene die als rechthebbende op een verzekerd bedrag is aangewezen. Een gebruikelijke bevoordeling is in eerste instantie de verzekeringnemer en na diens overlijden:– echtgeno(o)t(e)– kinderen– erven van de …