Woningmarkt gunstig voor starter

19 februari 2009

HOUTEN – De huidige financiële situatie kan voor jonge mensen die dit jaar een huis willen kopen goede kansen bieden. Zij kunnen profiteren van de combinatie van lagere huizenprijzen en een gunstige rentestand. Het economisch onderzoeksbureau van de Rabobank heeft dit geconcludeerd.

Onderzoeker Martijn de Jong-Tennekes: “Op dit moment zien we over de hele linie minder transacties van woningen. Op startersniveau blijven de huizenprijzen momenteel relatief stabiel. Over het algemeen reageert het duurdere segment woningen nu eenmaal sterker op schommelingen in de economie dan starterswoningen.”

Het onderzoeksbureau acht de kans groot dat starterswoningen in de loop van dit jaar in prijs zullen dalen. Het aandeel van woningen tussen 135.000 en 150.000 euro blijft dit jaar ook groot. Dit in combinatie met een naar verwachting lagere rentestand, betekent een steeds gunstiger klimaat op de woningmarkt voor starters. “Binnen de normen van de gedragscode die de overheid met de banken heeft opgesteld, kunnen starters in 2009 meer financieren dan in 2008”, aldus de Jong-Tennekes.

Bron: Spits

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Traditioneel gebouwde huizen

Traditioneel gebouwde huizen zijn woningen die worden gemetseld op de bouwplaats. Ook bij traditionele bouw kan men gebruik maken van prefab wanden, kozijnen en vloeren.