Woningeigenaren kwetsbaar voor rentestijging of waardedaling

8 oktober 2008

HOUTEN – De invloed die de kredietcrisis op de woningmarkt heeft, lijkt nu nog betrekkelijk klein. Maar dit zal niet lang meer het geval zijn volgens vele eigenwoningbezitters. Dit blijkt uit een onderzoek dat Vereniging Eigen Huis heeft gedaan onder huiseigenaren, over hoe zij over de financiële crisis denken. Wat de huiseigenaren voornamelijk bang maakt, zijn hogere hypotheeklasten en een prijsdaling van hun woning.

Een kwart van de huiseigenaren krijgt het komende jaar mogelijk te maken met een rentestijging en/of een waardedaling. Bij het overgrote deel van de huiseigenaren staat de hypotheekrente voor een langere periode (10 tot 20 jaar) vast, dus tegen een rentestijging zijn de meeste eigenwoningbezitters aardig goed ingedekt. Dit is echter niet het geval bij 262.000 eigenaren, voor wie dit jaar een renteherziening staat te wachten, omdat hun rentevastperiode afloopt. Ook zijn er nog eigenaren die een variabele rente hebben.

De meest kwetsbare groep in geval van rentestijging of een waardedaling, zijn de huiseigenaren die hun woning voor 100% of meer hebben gefinancierd. Wanneer er een rentestijging plaatsvindt, krijgen deze mensen al gauw betalingsproblemen. ‘Beginnende’ eigenwoningbezitters met een hoge financiering komen gauw in de problemen bij een waardedaling van de woning. De geldverstrekker kan hierdoor namelijk (extra) aflossing verlangen, omdat zij nog geen of weinig overwaarde op hun huis hebben. Het is mogelijk dat de huiseigenaren door de waardedaling, als deze zich niet hersteld, later met een restschuld zitten opgezadeld.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Gemengde verzekering

Een gemengde verzekering is een kapitaalverzekering die zowel bij overlijden van de verzekerde als bij het in leven zijn van de verzekerde op een bepaalde datum tot uitkering komt.