Woningcorporaties willen huizen opkopen

12 maart 2009

HOUTEN – Woningcorporaties willen woningen opkopen die door de economische crisis onverkoopbaar zijn geworden, om ze daarna te verhuren. Huizen met een maximale vraagprijs van 250.000 euro komen hiervoor in aanmerking.

Door deze opkoopregeling kunnen mensen die hun woning niet kunnen verkopen of in financiële problemen zijn gekomen door de crisis, worden verlost van hun hypotheeklasten. Tevens is dit een mogelijkheid voor starters die geen hypotheek krijgen door de crisis om een woning (tijdelijk) te huren.

Een groot voorstander van de regeling die de doorstroming op de woningmarkt weer op gang helpt is Aedes, de koepel van corporaties. In Oldenzaal, Goes en Helmond zijn al verschillende corporaties die zo snel mogelijk willen beginnen met de regeling. De corporaties bezitten voor vele miljarden aan vastgoed. Huiseigenaren die in nood verkeren krijgen de zekerheid dat hun huizen niet onder de getaxeerde verkoopprijs worden verkocht.

In bepaalde regio’s zijn de wachtlijsten voor huurwoningen ten opzichte van het jaar daarvoor wel 70 procent groter geworden. Veel starters kiezen namelijk door dit onzekere economische klimaat voor een huurwoning in plaats van een koopwoning.

Om de rentekosten die voor de aanschaf moeten worden gemaakt af te kunnen trekken, hebben de woningcorporaties toestemming nodig van het ministerie van Financiën.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer …