Woning kopen voor starters lastiger dan verwacht

25 november 2015

HOUTEN – Het aankopen van een woning wordt door één op de vijf starters lastiger gevonden dan verwacht. Dit, omdat zij te maken hebben met strengere hypotheekregels en meer eigen geld nodig hebben, dan zij van tevoren dachten. Dit blijkt uit een onderzoek dat GFK uitvoerde in opdracht van BLG Wonen.

Vier op de tien starters blijken niet te weten hoeveel zij precies kunnen lenen bij de aankoop van een woning. 66% van de ondervraagden geeft aan zelf geld in te brengen bij financiering van een woning, bij 40% komt dit zelfs neer op een bedrag van meer dan €20.000,-.

Directievoorzitter van BLG Wonen, Rein Wispelweij, geeft aan het een zorgelijke situatie te vinden dat starters al hun spaargeld inzetten. "Wij vinden dat een ongezonde ontwikkeling op de woningmarkt en zien dit in de komende jaren nog verder toenemen gezien de afname van de LTV-ratio", aldus Wispelweij. De LTV-ratio is de verhouding tussen de waarde van de woning en het bedrag dat de koper van het huis mag lenen. Ondanks de stijgende huizenprijzen hoopt pleit Wispelwij voor het aanhouden van voldoende spaargeld als 'gezonde buffer'.

 

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Intentieverklaring

Wat is een intentieverklaring? Dit is een verklaring waarin de werkgever aangeeft de werknemer, die op dat moment nog geen vast contract heeft, bij gelijkblijvend functioneren in vaste dienst te …