Wonen in een veredelde hotelkamer

4 december 2018

In Almere is er recent een huisje verkocht van 26 vierkante meter voor maar liefst 141.200 euro. Het is niet zomaar een kleine woning, maar een zogenaamd Tiny House. Op Funda wordt het bouwwerk ‘een huis als een hotelkamer’ genoemd.

Flinke investering

Omgerekend betaalt de nieuwe eigenaar zo’n €5500 per vierkante meter voor z’n aankoop, terwijl een gemiddelde vierkante meter woonruimte in Almere doorgaans €2300 kost. Een flinke investering dus, helemaal als je bedenkt dat voor dit Tiny House klaar is om bewoond te worden, er nog voor €30.000 aan verbouwingen nodig zijn.

BouwEXPO Tiny Housing

Het huisje zelf wordt omringd door andere soorten mini-woningen. Twaalf verschillende soorten Tiny-Houses zijn de afgelopen twee jaar bij elkaar op een terrein tussen de Homerusmarkt en het Homeruspark geplaatst. Het is een initiatief van de gemeente Almere, genaamd BouwEXPO Tiny Housing waarmee ze deze ‘nieuwe’ manier van wonen verder onderzoeken en zichtbaar maken.

12 winnende ontwerpen

Het begon allemaal met een ideeënprijsvraag, waarin deelnemers hun ontwerp voor een woning van max. 50m2 konden indienen. Er waren drie verschillende categorieën: permanent, tijdelijk en mobiel. Mensen die aan de wedstrijd deelnamen mochten ook een al bestaand prototype van een Tiny House voorstellen om te realiseren. Er werden 245 inzendingen ontvangen en uiteindelijk op het terrein van de BouwEXPO 12 winnende ontwerpen gerealiseerd.

BouwEXPO gunt je via dit filmpje een kijkje in de Koda-unit en gaat in gesprek met z’n maker. 

KODA-unit

Het ontwerp dat nu is verkocht is bedoeld voor permanente bewoning, waarmee de eigenaar dus niet alleen het huisje, maar ook de bijbehorende grond heeft gekocht. De KODA-unit, zoals het van oorsprong Estlandse ontwerp heet, is op een vrachtwagen naar Nederland getransporteerd en stond daar, zo meldt Funda, binnen een uur op z’n plek.

Zonnepanelen

Het Tiny House is van alle gemakken voorzien, van een badkamer met douche, toilet en wastafel, een entresol met een tweepersoonsbed, een complete keuken en een grote glazen pui met daarin de entree en een klein bordes. Op het dak liggen zonnepanelen en de wanden aan de binnenkant zijn van hout, en aan de buitenkant van beton.

Interesse?

Wanneer de nieuwe bewoner kan gaan genieten van z’n luxe hotelkamer, hangt af van de verbouwingen die nog plaats gaan vinden. Zelf geïnteresseerd in (tijdelijk) wonen in een dergelijk huis? Houd de website van Tiny House Nederland in de gaten en ontdek of er in jouw buurt projecten zijn op dit terrein.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Vrijstaand huis

Dit wil zeggen dat de woning niet aangebouwd is aan andere huizen of gebouwen en dus omgeven door tuin.