Wonen in een omgebouwd kantoorpand

19 juli 2017

De laatste weken was de krapte op de huizenmarkt weer volop in het nieuws. Volgens de voorzitter van de NVM moeten gemeenten, ontwikkelaars en makelaars hun beste beentje voorzetten om straks 18 miljoen Nederlanders een huis te kunnen bieden. Maar hoe dan? De Rabobank doet met haar Transformatieatlas een voorzetje.

35.000 nieuwe woningen

Er is volgens de Rabobank ruim 2 miljoen vierkante meter aan kantooroppervlak dat kan worden omgebouwd tot ca. 35.000 woningen. Deze woningen hebben dan ook nog eens een gemiddelde grootte van 70m2. Deze en nog allerlei andere berekeningen werden afgelopen week gepresenteerd in de Transformatieatlas.

Nog geen gezonde kantorenmarkt

Met deze cijfers gaat de Rabobank in tegen de algemene overtuiging van de kantorenmarkt, dat er al genoeg is omgezet. Het klopt dat de leegstandscijfers van kantoorpanden dalen, maar over het algemeen is de leegstand nog veel te hoog om van een gezonde kantorenmarkt te kunnen spreken.

Kansen binnen en buiten de Randstad

Waar veel partijen suggereren dat met nieuwbouw de krappe woningmarkt moet worden verruimd, ziet de Rabobank dus andere kansen. Vooral in steden als Almere en Rijswijk, maar ook in Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn vele mogelijkheden tot ombouw. Ook buiten de Randstad zijn er volgens de bank veel transformatiekansen, in bijvoorbeeld Groningen, Leeuwarden, Arnhem en Kerkrade.

Minder kantoorpanden bouwtechnisch geschikt

Niet iedereen is het eens met de conclusies die worden getrokken in de Transformatieatlas van de Rabobank. Zo bracht makelaarsvereniging Dynamis eerder die week juist cijfers naar buiten waaruit ze concluderen dat er steeds minder kantoorpanden bouwtechnisch geschikt zijn om te transformeren.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Zekerheid

De geldgever verlangt een zekerheid voor een hypotheek, aangezien het vaak om een hoog bedrag gaat en daarnaast een lange looptijd. Gedurende de looptijd kan er van alles gebeuren met …