Wonen in Amsterdam steeds duurder

1 januari 2016

Amsterdam is in trek bij huizenkopers. De huizenprijzen in de hoofdstad zijn inmiddels bijna 6 procent hoger dan in 2008, toen de huizenprijzen op z’n hoogst waren. Ook in Amstelveen en Diemen zijn woningen inmiddels duurder dan in 2008. De stijging van de huizenprijzen blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Calcasa.

Boven de vraagprijs

In Amsterdam bieden huizenkopers tegen elkaar op: 37 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. In sommige stadsdelen is dit percentage nog hoger. In stadsdeel West wordt bijvoorbeeld 49 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. In de populaire Klinkerbuurt en Van Galenbuurt is dit zelfs 60 procent. De Indische buurt West in stadsdeel Oost spant de kroon: hier wordt in 70 procent van de gevallen meer betaald dan de vraagprijs.

Hoorn en Haarlem

Amsterdam staat bovenaan als het gaat om huizen die boven de vraagprijs worden verkocht, maar de hoofdstad staat niet alleen. Ook in Hoorn worden woningen boven de vraagprijs verkocht. In die West-Friese stad gebeurt dat in 22,9 procent van de gevallen. In Velsen gaan 18,9 procent van de huizen boven de vraagprijs weg, in Haarlem 17,1 procent en in Almere 14,9 procent.

Oosten blijft achter

De woningmarkt floreert niet overal, zoals in Amsterdam. Er zijn in Nederland onderling grote verschillen. In het westen zijn de huizenprijzen op het niveau van voor de crisis, maar in het oosten zijn huizenprijzen gemiddeld 10 tot 15 procent lager dan voor de crisis. In de gemeenten Buren, Maasdriel en Bronckhorst zijn woningen zelfs 16 procent onder het niveau van 2008.

Wil jij een eigen huis kopen? Lees er hier alles over.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Sociale koopwoning

Een sociale koopwoning is een koophuis met een subsidie over meerdere jaren. Eerder noemde men dit ook wel een premie A- of premiekoopwoning.