Winst bij driekwart van verkochte huizen 2017

5 december 2017

Het WOX-kwartaalbericht is recent weer gepresenteerd door onderzoeksbureau Calcasa. Hieruit blijkt onder andere dat driekwart van de woningen dit jaar met winst werd verkocht. Een huis werd voor gemiddeld 32.000 euro meer verkocht dan de oorspronkelijke aankoopsom.

Provincie met de meeste winst

Het zal niemand verbazen in welke provincie de verkopers de meeste winst opstreken. Precies, in Noord-Holland. Gemiddeld werd daar zo’n 75.000 euro winst gemaakt met de verkoop van een woning. Flevoland heeft de minst fortuinlijke verkopers, al ligt zelfs daar de gemiddelde winst op zo’n 14.000 euro.

Aankopen uit crisistijd

Welke specifieke groep maakt nu de minste winst? Uit de berekeningen blijkt dat mensen die vlak voor de crisis, in 2008, een huis kochten en het dit jaar weer verkopen het minste winst maken. Ongeveer de helft van deze groep heeft zijn huis uiteindelijk met winst kunnen verkopen.

Virtuele prijsstijging

Ook de virtuele prijsstijging werd onderzocht. Het blijkt dat bijna alle huizen op papier in prijs zijn gestegen, namelijk zo’n 96%. Hiervan is de helft gemiddeld 43.000 euro meer waard, en is een kwart ruim een ton (!) meer waard. Bijvoorbeeld in zo’n 20 gemeenten rond Amsterdam en Utrecht steeg de woningwaarde met voornoemd bedrag. Natuurlijk vormt Amsterdam de koploper, daar wordt gemiddeld 131.000 euro winst gemaakt bij verkoop van een huis.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Eigen geld

Geld waarover je vrij de beschikking hebt om bijvoorbeeld een deel van de eigen woning te financieren of aan te wenden voor een optimale hypotheek.