Wijziging NHG leidt tot meer afwijzingen

20 maart 2014

HOUTEN – Sinds de aanscherping van de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er een stijging van 10% in het aantal afwijzingen voor uitbetaling van een restschuld. Dit blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Tros Radar.

Het programma onderzocht ook hoeveel consumenten daadwerkelijk op de hoogte zijn van de aanscherping. Ruim acht op de tien bleek niet op de hoogte van het feit dat het mogelijk is dat de voorwaarden tussentijds worden aangepast. Zeven op de tien had niet meegekregen dat de regels per 1 januari 2014 gewijzigd zijn.

Nederlandse hypotheekklanten met een hypotheek met NHG kunnen bij gedwongen verkoop na langdurig inkomensverlies een beroep doen op de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Met ingang van dit jaar heeft de stichting de normen verscherpt, omdat te veel consumenten gebruik en soms ook misbruik maakten van het garantiefonds.

Volgens Radar leiden de nieuwe normen ertoe dat mensen in hun huidige woning moeten blijven wonen, terwijl 64% van deze mensen aangeeft onvoldoende inkomsten te hebben. Het televisieprogramma vindt het opvallend dat er een splitsing is gemaakt tussen nieuwe en bestaande hypotheken. Zo kan een alleenstaande met een inkomen van €30.000,- op dit moment een hypotheek met NHG ter waarde van €133.000,- krijgen. Dit terwijl iemand met hetzelfde inkomen na scheiding geen aanspraak kan maken op NHG als er op de woning een hypotheek van €193.000,- rust. Dit betekent dat men ofwel in de huidige woning moet blijven, ofwel de restschuld zelf zou moeten betalen.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Aansprakelijkheidsverzekering

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? Deze specifieke verzekering dekt schade aan derden, die jij of leden van je gezin per ongeluk veroorzaken. Iemand anders kan de kosten bij je claimen en …