‘Wijk belangrijker dan woning zelf’

22 maart 2017

Een fijne buurt of wijk is voor de Nederlander het belangrijkste element voor ideaal wonen. Diezelfde Nederlander leeft liever een jaar korter dan dat hij zijn auto verkoopt, als het gaat om het verwerven van zijn droomhuis. Dit blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM).

Grote offers voor droomwoning

Psychologie Magazine concludeert dat Nederlanders grote offers wil brengen voor hun gedroomde woning. De meest genoemde offers zijn: een half uur langere woon-werkreistijd (71 procent), een half uur of langer verder van naaste familieleden en goede vrienden wonen (66 procent), een ingrijpende verbouwing van een half jaar of langer doorstaan (52 procent) en bezuinigen op vakanties (44 procent). Opvallend is ook dat mensen bereid zijn om voor hun droomhuis een andere baan te zoeken en zelfs minimaal een jaar van hun leven voor in te leveren (18 procent).

Woonwensen

Wat de ideale woning voor de Nederlander inhoudt, is ook onderzocht. Dit zijn de belangrijkste wensen: een fijne buurt of wijk (52 procent), geen of weinig geluidsoverlast van de omgeving of buren (49 procent), veel leefruimte/ lage woonlasten (beide 43 procent), veel buitenruimte (42 procent), een goed te onderhouden huis/ veel privacy (beide 41 procent).

Droomwoning

‘Het laat weer eens zien dat de Nederlander verder kijkt dan de muren van zijn eigen woning’, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. ‘Dat de wijk sfeer moet hebben, veiligheid biedt en de juiste voorzieningen biedt, weegt voor de mensen het zwaarst.’

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Geldnemer

De geldnemer is degene die de verstrekte gelden ontvangt. Deze persoon wordt ook wel de hypotheekgever genoemd.