Werkstraffen voor hypotheekzwendel

13 mei 2019

Hypotheekverstrekkers zijn over het algemeen niet zo makkelijk voor de gek te houden, maar toch lukte het twee heren uit Arnhem. Zij hielpen hypotheekaanvragers aan (valse) arbeidscontracten, werkgeversverklaringen en loonstroken om forse leningen af te kunnen sluiten.

Assurantiekantoor

De hoofdverdachte, een man van 59 uit Arnhem, heeft van de rechtbank 240 uur werkstraf opgelegd gekregen en een voorwaardelijke celstraf. Daarnaast moet hij ook nog bijna €12.000 aan de staat betalen. Hij had een assurantiekantoor en verdiende goed met deze zwendel. Maar hij handelde niet alleen, een medeverdachte regelde de valse papieren.

Valse papieren

De andere verdachte is een Nederlandse man van 66 die in het Duitse Goch woont. Hij hielp de hoofdverdachte aan de nodige papieren (de werkgeversverklaringen en dergelijke) waardoor het leek of de klanten bij hem in dienst waren. Daarnaast maakte hij nog een valse factuur die een verbouwing geloofwaardig moest maken. Hiermee kon de hoofdverdachte een bouwdepot aanvragen, terwijl het project nooit plaatsvond. Hij kreeg 220 uur taakstraf opgelegd.

Ook de klanten gestraft

Bij elkaar werd met de valse papieren zo’n €800.000 aan kredieten aangevraagd (en verkregen). Deze hypotheken zouden nooit zijn goedgekeurd als de klanten, die zelf een te laag inkomen hadden voor een dergelijk krediet, de aanvraag hadden gedaan. Een aantal van de ‘klanten’ van de hoofdverdachte moesten voor de politierechter verschijnen en hebben (ook) een taakstraf opgelegd gekregen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Bodemrecht

Bodemrecht is het recht om `tot op de bodem` bij een belastingplichtige verhaal te halen voor zijn schulden.