Welke vinex-wijk is het meest populair?

3 juli 2019

Vastgoedadviseur Colliers publiceerde recent een onderzoek naar de populariteit van 25 vinex-wijken, een ‘uitvinding’ van de jaren negentig. Ze vergeleken de gemiddelde huizenprijs in specifieke Vinex-wijken met de gemiddelde huizenprijs in de rest van de stad. Waar ligt de meest en minst geliefde Vinex-wijk van het land?

Delftlanden vs. IJburg

De uitkomst is verrassend: de Vinex-wijk Delftlanden in Emmen staat bovenaan de lijst. Mensen betalen namelijk maar liefst een kwart meer voor een woning in deze buitenwijk dan in de rest van de stad. Hier compleet tegenover staat het Amsterdamse IJburg. De prijzen in deze wijk blijven ver achter bij die in de rest van de gemeente.

Helft om helft

Uit het onderzoek bleek dat bijna de helft van de 25 onderzochte Vinex-wijken het heel goed doet, de prijzen per vierkante meter liggen hoger dan elders in de stad. In de andere (iets grotere) helft blijven de prijzen juist flink achter. Zo wordt er in het Emmense Delftlanden €2000,- per vierkante meter betaalt, en in de rest van de stad €1560,-. In het Amsterdamse IJburg ligt de vierkante-meterprijs op €4400, zo’n €1500,- lager dan in andere wijken van de hoofdstad.

Bereikbaarheid

Wat maakt een Vinex-wijk nu een succes? Volgens de onderzoekers is bereikbaarheid een heel belangrijk criterium. Een mooi voorbeeld hiervan vormt de Vinex-wijk Waalsprong in Nijmegen. Tussen 2008 en 2013 waren woningen hier veel minder duur dan in de rest van de stad, tot er een nieuwe, veel toegankelijker brug werd gebouwd naar de stad. Nu liggen de huizenprijzen daar zelfs boven het stadsgemiddelde.

Voldoende aanbod

In sommige Vinex-wijken blijft de prijsontwikkeling wat achter, maar dat is niet per se negatief, zo meent Frank Verwoerd, de hoofdonderzoeker. In deze buitenwijken wordt vaak nog volop bijgebouwd, waardoor er veel beter aan de vraag wordt voldaan en de prijzen minder worden opgejaagd dan elders in de stad.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Onderhandse akte

Een onderhandse akte is een akte die is opgesteld zonder tussenkomst van een notaris. Deze aktes worden in veel gevallen toch bij de notaris getekend als de hypotheek passeert. Voorbeelden …