Welke leningen hebben invloed op je maximale hypotheek?

30 juni 2017

Als je een hypotheek wil afsluiten, is het niet handig om een lening te hebben lopen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je maximale hypotheek veel lager uitvalt dan gepland. Om wat voor soort leningen gaat het dan? Hypotheekrente.nl zet het voor je op een rijtje!

Positief geregistreerd

Veel leningen worden geregistreerd in het CKI (Centraal Krediet Informatiesysteem), die een hypotheekverstrekker kan inzien en zo invloed heeft op het maximale bedrag dat je kan lenen. In de volgende gevallen heb je een (positieve) registratie in het systeem:

* Je hebt een kredietlimiet op je rekening ingesteld, wat betekent dat je rood kunt staan.
* Je hebt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.
* Je maakt gebruik van een uitgestelde betaling, waarin je in delen het bedrag voor een aangeschaft product betaalt.
* Je maakt gebruik van een private lease-regeling

Voor al het bovenstaande geldt: betaal je het geleende bedrag binnen de gestelde termijnen terug, blijft je registratie in het CKI positief.

Negatief geregistreerd

Er is één lening die pas in het CKI opduikt als er een betalingsachterstand is van ten minste drie maandtermijnen: de hypotheek. Als je je hypotheek op tijd betaalt, wordt hij dus niet vermeld in het CKI.

Hoe zit dat met de studieschuld?

Meestal wordt de studiefinanciering geregeld via een overheidsorgaan, via DUO. Dit orgaan deelt de informatie over je lening/schuld niet met het CKI, met banken of kredietverstrekkers. De overheid vindt dat niet nodig, een studielening zien ze als een andersoortige lening dan een zogenaamd ‘consumptief krediet’.

Telefoon op krediet

Misschien heb je er al iets over meegekregen uit het nieuws, maar vanaf begin mei zijn telecomproviders verplicht om de kredieten die worden verstrekt voor de aanschaf van een mobiele telefoon te toetsen en te registreren in het CKI. Dus ook de aanschaf van een telefoon via abonnement zorgt ervoor dat je (positief) geregistreerd wordt in het CKI. Zelfs een dergelijke aankoop kan dus invloed hebben op de maximale hypotheek die jou verstrekt wordt.

 

In het bovenstaande artikel heeft de auteur het over een registratie in het Centraal Krediet Informatiesysteem, wat onderhouden wordt door het Bureau Krediet Registratie. Het CKI en het BKR zijn in dit geval dus inwisselbare termen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verwerpen

Een erfenis hoef je niet te aanvaarden, je kunt een erfenis ook verwerpen. Maar dit moet dan gelden voor de gehele erfenis, want je kan een erfenis niet gedeeltelijk verwerpen. …