Wat kun jij volgend jaar maximaal lenen?

Huizenkopers die dit jaar net niet genoeg kunnen lenen om hun droomhuis te komen, hebben wellicht in 2019 meer geluk. De leennormen worden dan waarschijnlijk iets versoepeld. Dit komt niet door nieuwe regelgeving maar door de verwachte bruto-loonstijging met 2,9%.

Leennormen 2019

Recent maakte Kajsa Ollongren, minister van wonen, de voorlopige leennormen voor 2019 bekend. Deze heeft het ministerie opgesteld in samenwerking het Nibud, die jaarlijks financieringslastenpercentages berekent. Voor huizenkopers wiens salaris volgend jaar niet stijgt, zal de maximale hypotheek nauwelijks verschillen met dit jaar. Voor hogere inkomens stijgt de maximale hypotheek daarnaast meer dan voor lagere inkomens, de loonstijging is in die eerste groep namelijk groter.

Leenruimte blijft ongeveer hetzelfde

De AFM en de DNB waarschuwden de regering al: er wordt op het moment teveel geleend. Dit leidt louter tot nog duurdere woningen en gezinnen die leiden onder (te) hoge woonlasten. Ollongren heeft hier rekening mee gehouden, de leennormen worden wel ietsje versoepeld, maar de maximale leenruimte blijft ongeveer hetzelfde als dit jaar. Zie in de grafiek hieronder hoeveel ‘extra’ je kunt lenen t.o.v. dit jaar (mét loonstijging – rode lijn, of zonder loonstijging – blauwe lijn).

 


Bron: Nibud 

 

Tweeverdieners

Voor tweeverdieners verandert er (ook) weinig. Net als in 2018 mag het salaris van de minst verdienende van de twee voor 70% meetellen bij de aanvraag van een hypotheek. Over een paar jaar, in 2023, tellen beide salarissen voor 100% mee. Er is één groep waar – helaas, zo menen belangenverenigingen – niets voor verandert: de woningzoekers met een studieschuld.

Studieschuld wordt meegewogen

Hoewel de afgelopen maanden door onder andere de VVD is geadviseerd om studieschulden minder zwaar mee te laten tellen in de aanvraag van een hypotheek, voelt minister Ollongren hier weinig voor. De studieschuld wordt al minder zwaar gewogen dan een normale lening, daar kan niet nog soepeler mee worden omgegaan. Er moet hoe dan ook rekening worden gehouden met de financiële verplichtingen van de consument, om overkreditering te voorkomen.

Teleurstelling

Verschillende belangenverenigingen zijn op z’n zachtst gezegd teleurgesteld, in deze keuze van het ministerie. Zo verwoordt de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Carline van Breugel in de Telegraaf: ‘Alsof het opzadelen van mensen met een studieschuld nog niet erg genoeg is, ontneem je ze nu ook nog eens de kans om een huis te kopen.’ Of hier nog wat aan veranderen gaat, ligt nu in handen van de Tweede Kamer, die nog moet instemmen met de voorlopige leennormen van 2019.

Precies weten wat jij volgend jaar maximaal kunt lenen? Laat dit vast berekenen door één van onze hypotheekadviseurs! 

Waarmee kunnen we je helpen?