Wat gaat er gebeuren met de huizenprijzen in 2019?

15 januari 2019

De afgelopen periode zijn de woningprijzen explosief gestegen. Zet die ontwikkeling komend jaar door? Of koelt de markt juist iets af? De ABN Amro presenteerde recent zijn Woningmarktmonitor en ook de Nederlandse Makelaarsvereniging (NVM) komt met cijfers die voorspellingen mogelijk maken.

Stijging zwakt af

De economen van de ABN Amro verwachten dat de huizenprijzen in Nederland tot 2021 zullen blijven stijgen, alleen niet zo hard meer als bijvoorbeeld vorig jaar. In het laatste kwartaal van 2018 kwam de gemiddelde huizenprijs uit op €298.000, een recordhoogte. De prijzen stegen 10,3% ten opzichte van 2017. Voor 2019 verwachten de onderzoekers dat woningen nog 6% duurder gaan worden en in 2020 nog eens stijgen met 4%.

Vertrouwen woningmarkt

Eerder dacht de bank dat de woningprijzen in 2019 nog wel met 7% zouden toenemen, maar ze hebben dit toch naar beneden bijgesteld op 6%. Niet voor niets: er is steeds meer onzekerheid over de economische groei en nog steeds neemt het vertrouwen in de woningmarkt af. Je zag dat al in het laatste kwartaal van 2018, waarin 39.000 woningen werden verkocht, 8% minder dan een jaar eerder, terwijl het huisaanbod juist was toegenomen.

Verkoopdaling

De woningverkopen gaan waarschijnlijk verder blijven dalen. Over het hele jaar heen verwachten ze een verkoopdaling van 5%, net als voor 2020. Hoewel de huizenprijzen niet zo hard meer stijgen als de laatste tijd, is een woning inmiddels überhaupt niet meer betaalbaar.  Er wordt hierdoor simpelweg minder verkocht. Daarnaast is het aanbod ook gewoon te beperkt, waardoor de voorspelde 5% zelfs wellicht nog wat positief gesteld is.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Click vast rente

De click vast rente is een variabele rente waarbij men contractueel een plafond afspreekt tot waar de variabele rente kan stijgen. Wanneer de variabele rente het plafond ‘raakt’, klikt de …