Wat gaat een studieschuld betekenen voor je hypotheek?

2 september 2019

Het studiejaar is weer begonnen, tienduizenden studenten hebben zich bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gemeld voor een lening om de boeken, collegegeld en eventuele kamerhuur te kunnen betalen. Die paar honderd euro per maand zijn nu onmisbaar, maar later bij de huizenjacht een blok aan ’t been.

Gedwongen lening

Waar studenten tot 2014 nog een studiebeurs ontvingen, is een groot gedeelte van onze aanstormende hoogopgeleiden inmiddels genoodzaakt een lening af te sluiten bij DUO. Het Centraal Bureau voor Statistiek maakte recent bekend dat er vergeleken met een paar jaar geleden veel meer studenten lenen bij DUO, en dat ze per persoon ook een groter bedrag lenen.

Vaste formule

Binnen 35 jaar moet de studieschuld (zonder rente) zijn afgelost – tegenover binnen 15 jaar in het oude stelsel. Dat lijkt een hele lange periode zonder zorgen, maar dat is schijn. Als je na afstuderen een hypotheek wil aanvragen, zorgt deze schuld voor een behoorlijke vermindering van je maximale leenbedrag. Geldverstrekkers hebben hier een vaste formule voor.

Percentage van je studieschuld

Een geldverstrekker trekt 0,45% van je totale studieschuld af van de maximale maandlasten bij jouw potentiële hypotheek. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je een schuld van €30.000 hebt en een bovenmodaal inkomen van €40.000, je maar liefst €36.000 minder kunt lenen. Hierin wordt door de bank dus vooral rekening gehouden met de totale schuld, niet met de lange aflostijd.

Verzwijgen?

Het is dus zaak om zo snel mogelijk de studieschuld af te lossen. Óf, zo zullen velen denken: gewoon de boel verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek! De studielening is namelijk niet geregistreerd bij het BKR en daardoor niet direct door de geldverstrekker te checken. De meeste hypotheekadviseurs zullen je dit afraden, vooral omdat het risico bestaat dat je een lening afsluit die je eigenlijk nét niet betalen kunt.

Risico bij NHG

Helemaal als je een hypotheek met NHG afsluit, is het onhandig een eventuele studieschuld te verzwijgen. Als je op een gegeven moment de garantie nodig mocht hebben bij een gedwongen verkoop, en blijkt dat je de schuld hebt verzwegen, komt deze financiële bijstand te vervallen. Onze tip: probeer zoveel mogelijk af te lossen vóórdat je investeert in een koopwoning.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Starterslening

Wat is een starterslening? Gemeenten die de Startersregeling voeren, bieden huishoudens tot een bepaalde inkomensgrens de mogelijkheid om de woonlasten van hun eerste koophuis te verlagen. Dat gaat met behulp …