Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Wat gaat de hypotheekrente doen de komende tijd?

Wat gaat de hypotheekrente doen de komende tijd?
13 februari 2018

De hypotheekrente is nog steeds historisch laag, maar dat gaat niet zo heel lang meer duren, zo klinkt het van diverse kanten. Wat is hier van waar? En: waar moet je mee rekening houden als huizenbezitter met hypotheek en als starter die net z’n eerste lening wil afsluiten?

Langetermijnrente stijgt

Inmiddels is de hypotheekrente al niet meer zo laag als hij bijvoorbeeld in het begin van 2018 was. Hoe komt dit? Dit heeft onder andere te maken met de  langetermijnrente op de kapitaalmarkten, die de laatste tijd flink stijgt. Dit houdt voor de hypotheekverstrekker in dat het inkopen van geld duurder wordt. Dit moet uiteindelijk worden doorberekend in de leningen van de consument.

Concurrentiepositie

De komende tijd stijgt de rente van de hypotheek waarschijnlijk wel, maar niet noemenswaardig. Omdat de hypotheekmarkt in Nederland steeds meer concurrentie kent – niet alleen meer banken, maar ook diverse pensioenfondsen en verzekeringen verstrekken leningen – zal de rente voorlopig redelijk laag blijven. Een concurrentiepositie behoud je immers als je een relatief voordelig product aanbiedt.

Grote rentestijgingen in 2019

In Amerika stijgt de rente inmiddels flink, maar dat betekent niet dat dit ook in Nederland direct gebeuren gaat. De bestuursvoorzitter van ABN Amro zei hier recent in het AD over: ‘Ik verwacht dat dit in Europa en Nederland iets langer zal duren, omdat de Amerikaanse economie écht voorloopt op die van ons.’ Het economisch bureau van de Rabobank is dezelfde overtuiging toegedaan, ze verwacht grote rentestijgingen (pas) in 2019.

Wat te doen?

Wat heeft het voorgaande voor invloed op jouw hypotheek? Heb je net een lening met een lange rentevaste periode afgesloten, is er niets aan de hand. Maar als de rentevaste periode van je hypotheek binnenkort (binnen 1,5 jaar) afloopt, loont het de moeite om advies in te winnen of het voordelig is om over te sluiten. Ook als je rentevaste periode nog wat langer duurt, kan er gekeken worden of het voordelig is de hypotheek op te breken of rentemiddeling toe te passen. Voor starters geldt: probeer waar mogelijk vóór 2019 een hypotheek af te sluiten – met een lange rentevaste periode.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Versoepeling hypotheekregels voor nieuwe lichting studieschulden
Na verhuur weer dubbele renteaftrek mogelijk
Maandlasten hypotheek stijgen weer

Doordat de huizenprijzen dit jaar met 2,75 tot 4,75 procent stijgen, besteden huizenkopers een groter deel van hun inkomen aan wonen dan voorheen. Voor het eerst sinds 2008 stijgt het … lees meer

Rood kunnen staan gevolgen voor hypotheek
De prijs van hypotheekadvies

HOUTEN – Het afsluiten van een hypotheek is niet altijd gemakkelijk, veel consumenten hebben hierbij behoefte aan goed financieel advies. Niet alleen over wat de meest voordelige keuze is, maar … lees meer

Eerste daling hypotheekschuld sinds begin metingen
Over hypotheken

Bestuurder (vve)

De bestuurder van een vereniging van eigenaren is een administrateur. Dit kan een appartementseigenaar zijn maar ook een rechtspersoon. De bestuurder voert onder andere besluiten uit en beheert de middelen …