Wat doet de hypotheekrente in de laatste weken van 2019?

5 december 2019

Waar het afgelopen jaar de rentes op de hypotheekmarkt naar ongekende diepten daalden, lijkt die trend nu zo’n beetje voorbij. In november zijn voornamelijk tophypotheken (zonder NHG) zelfs gestegen, zet die ontwikkeling door?

Daling noch stijging

Als je de hypotheekrente op 1 november vergelijkt met die op 1 december, is er bij verschillende rentevaste perioden mét NHG geen sprake van daling of stijging. Een veel gekozen rentevast periode, die van 10 jaar, ligt bijvoorbeeld al meer dan een maand vast op 1,05%. Dan hebben we het wel specifiek over de scherpste aanbieding, gemiddeld ligt de hypotheekrente iets hoger.

Met NHG

Er zijn zelfs een paar rentevast-perioden met NHG waarvan de hypotheekrente in de laatste maand nog iets is gedaald. Zo lag de scherpste hypotheekrente van 25 jaar rentevast op 1 november op 1,78%, maar op 1 december op 1,69%. Deze berichten stellen gerust, de rentes lijken voorlopig gelijk te blijven of zelfs nog iets te dalen. Maar de hypotheken zónder Nationale Hypotheek Garantie laten een ander beeld zien.

Juist een stijging

De scherpst geprijsde  (top)hypotheek zonder NHG, met een rentevast periode van 10 jaar, stond 1 november op 1,44% rente. Een maand later is dit rentepercentage toegenomen naar 1,49%. Zo is dat te zien met meer van dit soort – vooral korte – rentevast periodes. Zo is zes jaar vast gestegen van 1,43% tot 1,47%. Hoe komt dit?

Afgenomen rentemarge

De kapitaalmarktrente is, na een absoluut dieptepunt deze zomer flink toegenomen, terwijl de hypotheekrente tegelijkertijd juist nog daalde. Dit betekent dat de rentemarge van de geldverstrekkers behoorlijk is afgenomen. Voorlopig is dat nog niet zo’n probleem, banken en verzekeraars blijven elkaar beconcurreren met lage hypotheekrentes. Maar als op den duur de kapitaalmarktrente ho(o)g(er) blijft, zal de hypotheekrente deze lijn volgen en dus ook toenemen. Op welke termijn, vraag je? Dat durft niemand precies te zeggen.

Wil je nog profiteren van de historisch lage hypotheekrentes? Maak dan nu een afspraak met één van onze adviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Aankoopkeuring

Bij de koop van een bestaande woning is het belangrijk te weten wat de staat van onderhoud is en wat eventueel bijkomende onderhoudskosten zijn. Een aankoopkeuring is een visuele inspectie die …