Wall Street in de greep van hypotheekcrisis

11 september 2007

New York – De effectenbeurzen in New York zijn maandag na een grillige handelsdag verdeeld gesloten.

De sombere stemming op de beurs hangt samen met de zorgen over de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de effecten hiervan op de economie. Vooral financiële fondsen zaten in de min. De oliefondsen stonden onder druk door een daling van de olieprijs.

"Perfecte storm"

De stemming op Wall Street kwam onder druk te staan door de vrees dat banken meer geld opzij moeten zetten om verliezen op te vangen, die gerelateerd zijn aan de hypotheekmarkt. Dit jaar zet Washington Mutual, de grootste spaar- en kredietbank in de VS, mogelijk meer dan 500 miljoen dollar extra opzij om slechte leningen mee op te vangen. Volgens de topman van Washington Mutual creërt de huidige situatie op de Amerikaanse huizenmarkt een ,,vrijwel perfecte storm''. Het fonds daalde 0,5 procent.
Countrywide Financial, de grootste hypotheekverstrekker in de VS, maakte dit weekend bekend 12.000 banen te gaan schrappen, dat is twintig procent van haar personeelsbestand. Het bedrijf ziet zich daartoe genoodzaakt vanwege de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt. Het aandeel Countrywide verloor 5,5 procent. Lennar, de grootste huizenbouwer in de VS, zakte 2,1 procent.

Bron: ad.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Woningdichtheid

De woningdichtheid is het aantal woningen per oppervlakte-eenheid, uitgedrukt per hectare. Er is een onderscheid tussen netto woningdichtheid (oppervlakte voor de tuinen, woningen, blokgroen en bijbehorende verharding) en bruto woningdichtheid …