Wachten op lagere hypotheekrente niet verstandig

15 juni 2016

De hypotheekrente blijft dalen. Hypotheekverstrekkers verlagen regelmatig hun tarieven. Er is zelfs al een hypotheek met een rente van net onder de 1 procent. Toch is wachten tot de rente nóg lager wordt niet altijd verstandig. De hypotheekrente daalt weliswaar, maar daartegenover staat dat de huizenprijzen sneller stijgen dan dat de rente daalt.

Hypotheekrente opnieuw gedaald

De hypotheekrente voor tien jaar vast, de meest gebruikte vorm in Nederland, is deze week opnieuw gedaald. Meer dan 15 hypotheekverstrekkers bieden nu een hypotheek voor tien jaar vast aan met een rente van minder dan 2 procent. Bij Bouwe is met 1,84 procent (met NHG) de goedkoopste. Ter vergelijking: een paar jaar geleden was de rente ruim twee keer zo hoog. Volgens ingewijden blijft de hypotheekrente voorlopig nog laag.

Lage hypotheekrente, hoge huizenprijzen

Het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is de oorzaak van de lage hypotheekrente. Woningmarktexpert Johan Conijn van de Universiteit van Amsterdam meldt in de Telegraaf van 15 juni dat de dalende trend van de hypotheekrente wordt versterkt doordat de rente op Duitse staatsobligaties onder de nul is gedaald. Conijn verwacht dat binnen zes tot twaalf maanden de hypotheekrentes verder zullen dalen. Er is echter een keerzijde: de lage hypotheekrente drijft de huizenprijzen op. Huizen zijn het afgelopen jaar 4 à 5 procent duurder geworden. In de grote steden is deze stijging nog veel hoger en is bieden boven de vraagprijs aan de orde van de dag. Kortom, wie een droomhuis op het oog heeft, doet er verstandig aan niet te lang te wachten. Enerzijds omdat de huizenprijzen in rap tempo stijgen, anderzijds omdat er veel kapers op de kust zijn. Bekijk de actuele rentetarieven.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Onroerende zaak

Onder onroerende zaak wordt verstaan de grond of een zaak die duurzaam verenigd is met de grond. Het begrip vastgoed wordt hiervoor ook wel gebruikt, maar heeft anders dan onroerende …