Waarde woning met groen energielabel hoger

12 mei 2009

HOUTEN – Uit onderzoek van de Rotterdam School of Management en de Universiteit van Maastricht blijkt dat huizenkopers bereid zijn om meer te betalen voor woningen met een groen energielabel.

Een analyse van ruim 100.000 woningtransacties in 2008 toont aan dat huizenkopers gemiddeld 3,4 procent meer betalen voor een woning met een groen energielabel. Volgens de onderzoekers staat de prijspremie los van de woningkenmerken, locatie en de kwaliteit van het huis. Voornamelijk voor appartementen met een groen energielabel wordt meer betaald, de premie is daar 4,7 procent.

In de eerste drie kwartalen van 2008 is voor ruim 17 procent van alle transacties op de koopwoningmarkt een energielabel aangevraagd, blijkt uit het onderzoek. Het energielabel is vooral in Limburg en Zeeland erg populair.

De resultaten tonen aan dat het energielabel vaak als uithangbord wordt gebruikt stellen de onderzoekers. “Vooral in moeilijke regionale markten en voor woningen in lastig te verkopen segmenten”, zegt onderzoeker Nils Kok van de Universiteit van Maastricht. De tijd dat een woning te koop staat wordt volgens Kok verkort door het groene label.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Rentegarantie

Een rentegarantie is een hypotheekofferte waarin de aangeboden rente voor een bepaalde periode wordt gegarandeerd, zonder dat bekend is om welke woning het gaat. Dit wordt officieel een rentegarantie genoemd.