Waar staan de duurste huizen van ons land?

11 april 2018

Vastgoedwaarderingsbedrijf Calcasa maakte recent bekend dat in Nederland inmiddels 42.300 woningen staan die meer dan €1 miljoen waard zijn. De laatste jaren groeit dit cijfer explosief, alleen al zo’n 37% ten opzichte van 2016. Wat is de duurste straat van Nederland? En: welke stad heeft de meeste miljoenenwoningen? Je raadt het vast.

Extreme piek

Nederland telt meer miljoenenwoningen dan ooit. De vorige piek lag in 2008, toen er ‘slechts’ 28.100 woningen bestonden met een waarde van minstens zes nullen voor de komma. Deze nieuwe, extreme piek wordt natuurlijk veroorzaakt door de (nog steeds) lage hypotheekrente en doordat het aantal miljonairs in ons land flink is toegenomen.

Gemiddeld €2,5 miljoen

De duurste straat van Nederland ligt in niet zo verrassende gemeente: Wassenaar. Het is een straat met een klinkende naam: de Groot Haesebroekseweg. Hier zijn de huizen gemiddeld zo’n €2,5 miljoen waard. Vanzelfsprekend is de straat niet heel dicht bevolkt, er moet toch minstens ruimte zijn voor een zwembad in de achtertuin en veel uitzicht op lommerrijk groen vanaf de  brede oprijlaan.

Tholenstraat

In de goedkoopste straat van ons land, de Tholenstraat in het Zeeuwse Terneuzen, wonen ze wat dichter bij elkaar. Hier zijn de huizen 34x zo goedkoop als in die ene straat in Wassenaar: gemiddeld is een huis er €80.000 waard. Recent is er een huis verkocht in deze straat, die al sinds 2009 te koop stond. De vraagprijs was €75.000.

Lange verkooptijd

De stad met de meeste miljoenenwoningen is ook vast voor niemand een verrassing: Amsterdam. Hier bevinden zich maar liefst 8400 huizen van een miljoen euro of meer. Dat betekent trouwens niet dat de kapitale huizen in de hoofdstad en daarbuiten heel makkelijk van eigenaar verwisselen. Een miljoenenhuis staat gemiddeld 16 maanden te koop, zo berekende Calcasa.

Zelf een mooie miljoenenvilla kopen? Dan maak je het meeste kan in de omgeving Utrecht, waar zo’n 250 prijzige droompaleisjes wachten op een nieuwe eigenaar.

 

Afbeelding: Google Maps

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Meerwerk

Meerwerk zijn de kosten waarmee je wordt geconfronteerd als je meer werk laat verrichten dan in het bestek is voorzien. Meerwerk kan ervoor zorgen dat je je hypotheekbedrag moet verhogen.