Vraag week 25: “Wat houdt bereidstellingsprovisie precies in?”

18 juni 2009

Dit zijn de kosten die u de bank dient te betalen wanneer u uw hypotheekofferte wilt verlengen. Men noemt bereidstellingsprovisie dan ook wel eens verlengingsprovisie.

Een getekende hypotheekofferte heeft altijd een beperkte geldigheidsduur. Deze varieert afhankelijk van de geldverstrekker van 2 tot 12 maanden. Wanneer deze periode is verlopen kunt u de offerte vaak tegen een maandelijkse vergoeding verlengen; dit is de bereidstellingsprovisie. Op deze manier kunt u de geoffreerde rente behouden. 

Het is goed mogelijk dat wanneer uw offerte verloopt, de rente op dat moment hoger ligt dan de rente uit uw offerte. Het is dan voordeliger om uw offerte te verlengen. Als u dit niet doet kunt u een nieuwe offerte aanvragen tegen de rente die op dat moment geldt.

Het verlopen van uw offerte kan voorkomen als de datum van passeren van de hypotheek ver in de toekomst ligt of deze datum niet helemaal zeker is. Zo gebeurt dit regelmatig bij nieuwbouw, waarbij het niet altijd duidelijk is wanneer de grond van eigenaar wisselt en de hypotheek passeert.

De hoogte van bereidstellingsprovisie bedraagt vaak 0,25% van het totale hypotheekbedrag per maand. Deze kosten zijn overigens wel fiscaal aftrekbaar als u de hypotheek heeft afgesloten voor aanschaf, verbetering of onderhoud van uw eigen woning.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Opeten van de eigen woning

Een persoon die voor een bijstandsuitkering in aanmerking wil komen, moet – tot aan een bepaalde vrijstelling – op zijn vermogen interen voordat er recht op deze uitkering ontstaat. Dit …