Vraag week 24: “Hoe kan ik een vakantiewoning financieren?”

11 juni 2009

U kunt een vakantiewoning op meerdere manieren financieren. Echter het financieren van een vakantiewoning is vaak lastig, in het bijzonder als het een woning in het buitenland betreft.

De meest eenvoudige oplossing om een vakantiewoning te financieren is om gebruik te maken van de overwaarde van uw huidige woning. Op basis van deze overwaarde kunt u eventueel een tweede hypotheek nemen op uw huis om de aankoop van het tweede huis te bekostigen.

Wanneer u geen overwaarde heeft, maar wel voldoende inkomen, heeft u nog een andere optie. Verschillende banken bieden namelijk de mogelijkheid om een recreatiewoning in Nederland te financieren, maar u heeft dan wel met een aantal beperkingen te maken.

Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende voorwaarden:

  • Financiering tot 100% van de executiewaarde van de woning;
  • Maximaal 50% van de financiering aflossingsvrij;
  • Hypotheek met een looptijd van maximaal 20 jaar;
  • Fundering van de woning moet van steen zijn;
  • Woning op een park moet bereikbaar zijn via openbare weg.

Zoals te zien aan bovengenoemde voorwaarden heeft u weinig vrijheid in de manier waarop u de financiering wilt invullen. U dient daarnaast over wat eigen geld te beschikken, aangezien u alleen de executiewaarde kunt financieren en niet de vrije verkoopwaarde van de woning, waarvoor u de woning heeft gekocht. En ook lang niet alle vakantiewoningen komen in aanmerking voor een recreatiehypotheek, omdat zij niet aan alle voorwaarden voldoen.

Heeft u plannen om een vakantiewoning te kopen? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan voor een hypotheek!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bouwtermijnen

Als je een woning laat bouwen, wordt er in termijnen betaald. Eerst wordt de grond betaald en daarna volgen naar gelang de bouw vordert de resterende termijnen.