Vraag week 19: “Ik ben ondernemer, kan ik een hypotheek krijgen?”

7 mei 2009

Het is niet eenvoudig om een hypotheek af te sluiten als u ondernemer bent, vooral niet als u een startende ondernemer bent.

Banken vinden het vaak lastig om een inkomen te bepalen en ervaren een ondernemer als een hoger risico dan een persoon die in loondienst is. De zoektocht naar een goede hypotheek wordt dan ook vaak als moeilijk ervaren.

Er zijn echter een aantal geldverstrekkers die zich richten op hypotheken voor ondernemers en hiervoor speciale mogelijkheden bieden. Om als zelfstandig ondernemer een offerte voor een reguliere hypotheek te kunnen krijgen heeft de geldverstrekker de volgende stukken nodig:

  • De balans en de verlies- en winstrekening van de afgelopen 3 kalenderjaren;
  • Een kopie van de aangifte Inkomstenbelasting van de afgelopen 3 kalenderjaren;
  • Een prognose van de cijfers van het lopende jaar.

Over het algemeen moet u de jaarcijfers van 3 jaar kunnen overleggen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Er zijn echter ook banken waar u terecht kunt wanneer u pas 2 jaar een eigen zaak heeft (mits deze cijfers goed zijn). De bank zal rekenen met het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar met een maximum van het inkomen van het laatste jaar.

U kunt vaak gewoon tot 125% van de executiewaarde lenen als u voldoende jaarcijfers kunt overleggen. Een aantal geldverstrekkers beperkt de verstrekking aan ondernemers tot 90% van de executiewaarde van de woning.

Wanneer u niet meer hoeft te lenen dan 75% van de executiewaarde dan is er ook nog een geldverstrekker waar u terecht kunt voor een hypotheek op basis van een inkomens-verklaring. In deze verklaring verklaart u als geldlener dat u een bepaald inkomen heeft. Dit betekent dat u de jaarcijfers niet hoeft te overleggen aan de bank.

Er zijn dus wel degelijk mogelijkheden voor een hypotheek voor de ondernemer, maar het wordt u niet makkelijk gemaakt.

Bent u ondernemer en wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een hypotheek in uw situatie? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan of bel ons voor meer informatie op 030 – 750 25 73!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Afbetaling van de hypotheek

Het is gebruikelijk om een hypotheek in maandelijkse termijnen af te betalen, samen┬ámet de rentebetalingen. Dit wordt ook aflossen genoemd. Het is ook mogelijk om een aflossing per jaar, half …