Vraag week 14: “Is een hypotheek volledig op basis van een variabele rente verstandig?”

2 april 2009

In deze tijden met zeer lage variabele rentes, kunt u een hypotheek afsluiten met uiterst lage maandlasten. Het is echter niet voor iedereen weggelegd om een hypotheek volledig met een variabele rente te sluiten.

U loopt met een variabele rente namelijk wel enig risico. Een aantal banken heeft onlangs dan ook besloten om slechts 50% van de hypotheeksom met een variabele rente aan te bieden, voor de resterende 50% moet u een langere rentevastperiode kiezen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ING en AEGON. Deze banken beschermen hiermee u en zichzelf tegen hoge risico’s.

Voorbeeld:
De variabele rente op dit moment is 2,5%, maar stijgt door de jaren heen naar 7%. Stel dat u een hypotheek van € 250.000,- heeft, dan stijgen uw rentelasten van € 6250,- naar € 17.500,- per jaar. Dat zorgt voor een aardige stijging van uw maandlasten!

U kunt de stijging van uw maandlasten natuurlijk wel beperken door de hypotheekrentes in de gaten te houden en deze tijdig vast te zetten. Een variabele rente kunt u namelijk op ieder moment omzetten in een vaste rente. Door hypotheekrente.nl te raadplegen blijft u van alle rentewijzigingen op de hoogte en kunt u nog tijdig switchen van een variabele rente naar een vaste rente. Bovendien zijn er zelfs banken waar u zich gratis kunt abonneren op een rentewaarschuwingssysteem, waarbij u enkele dagen van tevoren op de hoogte gesteld wordt van renteverhogingen.

Wat in ieder geval van belang is bij de keuze voor variabele rente, is uw inkomenspositie, de waarde van uw woning en uw risicobereidheid. Uw inkomenspositie moet namelijk op korte en lange termijn voldoende zijn om klappen van een rentestijging op te vangen. De waarde van uw woning is natuurlijk ook van belang. Als u slechts 50% van uw woning financiert, zouden wij u eerder adviseren om te kiezen voor volledig variabel, dan wanneer u 100% van de woning financiert. Een ander belangrijk punt is uw risicobereidheid. Het is in dit geval hetzelfde als met beleggen; als u risico’s durft te nemen kunt u kiezen voor variabel. Maar als u risico’s wilt mijden, kies dan vooral voor een lange rentevastperiode. Dan kunt u nog rustig slapen, dat is immers ook belangrijk.

Het is overigens wel zo dat u over een looptijd van 30 jaar met een variabele rente goedkoper uit kunt zijn, dan met een vaste rente voor 30 jaar. Dat heeft het verleden al aangetoond.

Wilt u meer weten over een hypotheek met variabele rente? Neem dan contact met ons op via 030 – 750 25 73 of vraag direct een vrijblijvende offerte aan om te profiteren van een hypotheek met lage maandlasten!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Saneringscontract

Een saneringscontract is een overeenkomst dat een woning mag worden bewoond tot aan de sanering van een wijk.