Vraag week 12: “Ik heb een spaarhypotheek, kan ik deze oversluiten naar een andere geldverstrekker?”

19 maart 2009

Het oversluiten van een spaarhypotheek is mogelijk, maar het is niet altijd een verstandige keuze. Onderstaand lichten we toe welke haken en ogen er zitten aan het oversluiten van een spaarhypotheek.

Bij een spaarhypotheek lost u niets af, maar spaart u in een spaarverzekering een bedrag bij elkaar om aan het einde van de looptijd de hypotheek mee af te lossen. De rente die u ontvangt over het spaartegoed is gekoppeld aan de rente die u betaalt over de hypotheek en deze rentes zijn meestal gelijk. De koppeling van de hypotheekrente aan de spaarrente is het gevolg van een samenwerkingsverband tussen geldverstrekker en verzekeraar. Daarom is het bij een spaarhypotheek in beginsel niet mogelijk om de polis aan een andere geldverstrekker over te dragen. Er zijn wel een aantal mogelijkheden om toch uw hypotheek over te sluiten.

Ten eerste kunt u de verzekering afkopen en de waarde uit de polis doorstorten in een polis bij uw nieuwe geldverstrekker, dit kunt u doen zonder uw fiscaal voordeel te verliezen. Nadeel hiervan is wel dat het afkopen van een polis vaak ten koste gaat van een deel van de waarde in de polis.

In het geval u spaart in een spaarbeleggingshypotheek kunt u ervoor kiezen om te switchen van sparen naar beleggen en heeft u een volledige beleggingshypotheek. Deze beleggingspolis kunt u vaak wel los koppelen en meenemen naar een andere geldverstrekker. U loopt met beleggen natuurlijk wel meer risico dan bij sparen.

Oversluiten tegen een lagere rente is overigens niet altijd aantrekkelijk bij een spaarhypotheek. U ontvangt over uw spaartegoed namelijk dezelfde hoge rente die u betaalt over uw hypotheek en die hoge hypotheekrente is vooralsnog wel aftrekbaar tegen gemiddeld 40%. Wanneer u overstapt op een lagere hypotheekrente dient u meer premie te betalen om uw doelvermogen te bereiken en deze hogere premie is niet fiscaal aftrekbaar!

Reken dus altijd goed door, wat het oversluiten van een spaarhypotheek voor uw totale lasten betekent!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Netto werkelijke rente

De netto werkelijke rente geeft de werkelijke kostprijs van een hypotheek weer. De netto rente wordt berekend door de nominale rente te nemen en rekening te houden met een aantal …