Klik hier om WhatsApp te openen

Vraag week 11: “Mag ik mijn te koop staande woning verhuren?”

In de financiële crisis die we momenteel doormaken is het lastig om een woning te verkopen. Veel mensen zitten hierdoor met twee woningen en dus dubbele woonlasten. Het verhuren van de woning lijkt dan een mooie oplossing.

Er zitten echter nogal wat haken en ogen aan de verhuur van een woning. In Nederland genieten huurders namelijk een uitstekende bescherming. Tijdelijke verhuur, zoals veel woningeigenaren die voor ogen hebben voor hun onverkochte woning, is in Nederland eigenlijk niet mogelijk. Verhuur voor enkele jaren omdat een huiseigenaar naar het buitenland gaat en daarna weer in zijn eigen huis wil wonen is de enige uitzondering. In andere gevallen is huur voor onbepaalde tijd met een levenslange huurbescherming.

Geldverstrekkers zitten er dan ook niet op te wachten dat mensen massaal hun woning gaan verhuren, omdat huurders vaak moeilijk uit de woning te krijgen zijn wanneer deze wel verkocht kan worden. In de meeste hypotheekaktes is daarom opgenomen dat de woning niet verhuurd mag worden. Als de huiseigenaar de woning toch wil verhuren, kan dat eigenlijk pas wanneer de geldverstrekker hier formeel toestemming voor heeft gegeven.

Wanneer u uw woning nu niet kunt verkopen, verhuur deze dan als een expatwoning. Verhuur de woning gestoffeerd en gemeubileerd aan een in Nederland gevestigd bedrijf ten behoeve van een werknemer. U kunt de woning voor een bepaalde tijd verhuren bijvoorbeeld een jaar met eenmalig de mogelijkheid om een jaar te verlengen. Op deze manier loopt u een stuk minder risico.

Wanneer u uw woning toch voor een bepaalde tijd aan particulieren wilt verhuren, zouden deze in tegenstelling tot bedrijven naar een rechter kunnen stappen die hun huurbescherming toekent. De Leegstandswet biedt u echter wel de mogelijkheid om een woning met hypotheek tijdelijk te verhuren volgens minister Eberhard. Als er een beroep wordt gedaan op de Leegstandswet en het huis is voor meer dan een half jaar verhuurd, geldt een groot deel van de huurbescherming niet. De verhuurder heeft op het moment dat het huis verkocht is een opzegtermijn van drie maanden. De Leegstandswet stelt ook de eis dat de verhuurder een vergunning bij de gemeente aanvraagt. Deze vergunning geldt voor twee jaar en kan worden verlengd tot maximaal vijf jaar.

Daarnaast moet u ook de fiscale kant van verhuur in de gaten houden. De ontvangen huurinkomsten zijn vaak belastingvrij, maar de betaalde hypotheekrente en andere kosten zijn dan niet meer aftrekbaar bij uw inkomstenbelasting. Wanneer uw onverkoopbare woning gewoon leegstaat gedurende twee jaar kunt u deze kosten wel aftrekken. Houd hier wel rekening mee wanneer u verhuurplannen maakt. Wij raden u aan om altijd uw belastingadviseur te raadplegen over de fiscale gevolgen van verhuur in uw geval.

Heeft u ook een vraag van de week? Stuur dan een mailtje naar marketing@obp.nl!

Waarmee kunnen we je helpen?