Vraag van de maand februari: “Waarom moet ik vanaf 55 jaar mijn pensioeninkomen opgeven?”

18 februari 2010

Mijn aanvraag voor een nieuwe hypotheek is afgewezen. Dit doordat mijn pensioen te laag zou zijn? Ik ben 58 jaar!

Helaas zal een geldverstrekker altijd vanaf 55 jarige leeftijd de pensioengegevens opvragen. Dit, aangezien u voor een behoorlijk lange termijn een lening afsluit. Wij spraken een klant die zich afvroeg hoe de bank nu rekent aangezien de grens van 65 verhoogd is naar 67. Zou dit dan de grens van 55 verhogen? Hierop is (nog) geen aanpassing gedaan.

Het is de geldverstrekker verplicht om te controleren of de berekende maandlasten ook voor uw portemonnee haalbaar zijn wanneer u met pensioen gaat. Het klinkt misschien wat oneerlijk en de woorden leeftijdsdiscriminatie zijn ook wel eens gepasseerd tijdens de adviesgesprekken. Echter, het is natuurlijk ook in uw belang dat er rekening gehouden wordt met uw toekomstige inkomenssituatie.

Het kan dus voorkomen dat u vanaf 56 jarige leeftijd geen andere woning meer kunt aankopen of uw huidige hypotheek kunt oversluiten naar een andere geldverstrekker op basis van de toekomstige pensioeninkomsten. U zult dan of goedkoper moeten gaan wonen dan gewenst of bent gebonden aan het nieuwe rentevoorstel van uw bank.

Voor de berekening gaat de adviseur uit van de (gezamenlijke) AOW- en pensioeninkomens na 65 jaar. Onder bepaalde voorwaarden kan een uitkering uit een stamrecht BV, kapitaalverzekering of lijfrente- en nabestaandenpolis worden meegenomen. Ook partneralimentie kan onder bepaalde voorwaarden worden meegerekend als inkomen.

Om dit probleem zo veel mogelijk te beperken kan een versnelde aflossing van een deel van de hypotheek een uitkomst bieden.

Een voorbeeld; u bent 50 jaar en u wilt een hypotheek afsluiten en verwacht dat het totale pensioeninkomen behoorlijk kan tegenvallen. Daarnaast wilt u alle opties open kunnen houden om over te sluiten wanneer een ander aantrekkelijk (rente)aanbod zich voordoet. De adviseur kan bij de berekening van uw hypotheek rekening houden met een annuïtaire aflossing waardoor u de eerste periode van de looptijd meer aflost. Het bedrag wat overblijft is berekend op uw pensioeninkomen.

Voor een persoonlijk en deskundig advies kunt u contact opnemen met onze adviseurs van hypotheekrente.nl op 030 – 68 69 336.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Opeethypotheek

Door de stijgende huizenprijzen van de laatste decennia is je woning zeer waarschijnlijk¬†aardig in waarde gestegen. En hoe langer je de woning reeds in bezit hebt en hoe duurder de …