Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Vraag van de maand augustus: “Wanneer moet je overdrachtsbelasting betalen?”

Vraag van de maand augustus: “Wanneer moet je overdrachtsbelasting betalen?”
13 augustus 2009

Wanneer een bestaande woning van eigenaar wisselt, dient er belasting betaald te worden over de koopsom: de overdrachtsbelasting. Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt is dit niet van toepassing en wordt er BTW geheven in plaats van overdrachtsbelasting.

In de wet zijn enkele vrijstellingen opgenomen met betrekking tot overdrachtsbelasting. In deze gevallen hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. Een belangrijke vrijstelling is die wanneer twee mensen die samenwonen uit elkaar gaan. Vaak behoudt één van beide de woning. Wanneer het huis eerst van beiden was, met een verhouding van tenminste tussen de 40% en 60% of nog rechter verdeeld, dan mag één van de woning kopen, zonder dat hiervoor overdrachtsbelasting verschuldigd is.Deze regeling geldt voor zowel getrouwde als ongetrouwde partners die samenwonen.
 
Daarnaast zijn er nog andere vrijstellingen mogelijk, bijvoorbeeld bij een formele schenking, aankoop van een monument of landgoed of erfenis.

Wanneer een woning binnen 6 maanden opnieuw wordt verkocht aan een ander, hoeft niet over de gehele waarde opnieuw overdrachtsbelasting betaald te worden. Het bedrag waarover belasting wordt geheven wordt dan verminderd met het bedrag waarover belasting verschuldigd was bij de eerste koop. De eerste koper kan eventueel met de tweede koper afspreken dat deze belasting betaald over het totale bedrag, dan betaalt de eerste koper in principe niets.

Overdrachtsbelasting bedraagt in Nederland 6%, sinds 15 juni tijdelijk 2%, van de koopsom. In de meeste Europese landen zijn de overdrachtskosten lager dan bij ons, het gemiddelde ligt zo rond de 4%. Bovendien zijn er een aantal landen die geen overdrachtsbelasting heffen voor degene die voor de eerste keer een woning koopt. Andere landen hanteren een antispeculatiebeding.

De overdrachtsbelasting die vaak in de duizenden euro's loopt is overigens niet fiscaal aftrekbaar. De overdrachtsbelasting mag wel meegefinancierd worden bij de aankoop van een woning en de rente over dit geleende bedrag is fiscaal aftrekbaar.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

EIB wil meer geld naar starterslening

HOUTEN – Het kabinet moet het budget voor starterslening met 100 miljoen euro vergroten, aldus Taco van Hoek, directeur van Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dit omdat de starterslening … lees meer

Meer hypotheken gesloten via tussenpersoon
Huizenprijzen stijgen opnieuw in 2016
Starters meer kans op eigen woning door verruiming Wet
Ingrijpen woningmarkt nodig

HOUTEN – Enkele grote bij de woningmarkt betrokken partijen sturen vandaag een brief naar minister Eberhard van der Laan (Wonen en Wijken) met daarin het dringende verzoek om maatregelen te … lees meer

WhatsApp-buurtpreventiegroepen effectief

Ook woninginbrekers verheugen zich op de zomervakantie. Tijdens de zomervakantie zoeken veel Nederlanders de zon op. Dit betekent dat huizen leeg staan en straten onbewoond lijken: een snoepwinkel voor woninginbrekers. … lees meer

Over hypotheken

Voetverklaring

Met de voetverklaring geeft de notaris aan dat een akte gepasseerd is conform de aan hem verstrekte opdracht en dat bepaalde controles met betrekking tot hypotheekvestiging zijn uitgevoerd. De voetverklaring …