Vraag blijft groot, keuze wordt minder op de woningmarkt

15 januari 2021

Voor een koopwoning wordt, zo blijkt uit NVM-cijfers van het vierde kwartaal 2020, gemiddeld €365.000,- betaald. Dat is 11,6% meer dan het jaar ervoor in dezelfde periode. In maar liefst 58% van de gevallen werd er boven de vraagprijs geboden. Dit terwijl de koper steeds minder keus heeft op de huizenmarkt.

Woningnood?

De markt is krapper dan hij ooit eerder was in deze eeuw. De gemiddelde huizenkoper had in het afgelopen kwartaal gemiddeld de keus uit minder dan 2 huizen (1,9 om precies te zijn). In het kwartaalbericht van de NVM, vond voorzitter Hoes hiervoor een passende term: ‘woningnood’. Hij pleit voor een substantiële toename van het aantal (nieuwbouw)woningen, de politiek moet in actie komen.

Economisch dal, huizenmarkt in lift

Maar heeft corona dan niet de nodige invloed op de woningmarkt? Volgens analist Philip Bokeloh van de ABN Amro tart de huizenmarkt economische wetmatigheden. ‘De economie mag door een dal gaan, de huizenmarkt zit nog altijd in de lift.’ Tegelijk zijn er gevolgen van deze crisis die ook voor de woningmarkt op den duur onvermijdelijk zijn. De werkeloosheid zal toenemen als de overheid steunmaatregelen afbouwt en bedrijven moeten bezuinigen. Het aantal woningaankopen zal afnemen, en naar verwachting zullen in 2022 de huizenprijzen nog maar met 1% stijgen.

Hoofdstedelijke woningprijzen

Op het moment zie je al dat de coronacrisis invloed heeft op de huizenprijzen in de hoofdstad. Daar stegen ze namelijk met ‘slechts’ 3,4% (tegenover 11,6% gemiddeld in het hele land). Mensen willen in deze thuiswerktijden liever een tuin of grotere kamers – verder weg van hun werk, dan een krap appartementje in centrum Amsterdam.

Ook blijven investeerders die woningen via Airbnb verhuurden weg, net als expats. Toch kan die beperkte stijging ook liggen aan het feit dat kopers in de hoofdstad gewoon niet bereid zijn meer te betalen, de woningprijzen hebben wellicht bijna hun ‘plafond’ bereikt.

Minder groei

Staat komend jaar – ondanks de crisis – weer in het teken van enorme prijsstijgingen op de woningmarkt? De NVM houdt rekening met minder groei, de prijzen zullen toenemen met een geschatte 4% tot 6%. Die prijsstijging neemt in 2022 nog verder af (naar zo’n 1%) wordt nu verwacht.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Gemeenschap van goederen

Bij gemeenschap van goederen worden de partners in beginsel mede-eigenaar van alle in het huwelijk meegebrachte bezittingen en schulden – en van die tijdens het huwelijk worden verkregen. Alle onroerende …