Voorwaarden hypotheek moeten duidelijker aldus VVD en VEH

25 september 2009

HOUTEN – De voorwaarden waaronder hypotheken worden verstrekt moeten duidelijker aldus de VVD en Vereniging Eigen Huis (VEH) die een oproep aan de Nederlandse banken doen. Deze oproep is te lezen op de website van de VVD.

De huidige situatie vraag om duidelijkheid voor de consument. Wat kan er wel en wat kan er niet? En wat zijn mogelijke consequenties voor een consument? Consumenten hebben behoefte aan informatie als het aankomt op de consequenties die ontstaan bij bijvoorbeeld betalingsproblemen aldus de VVD. De onduidelijkheid zou bijdragen aan de onzekerheid van consumenten wat zich uit in negatieve gevolgen voor de woningmarkt. Om zoveel mogelijk onrust weg te nemen bij de consument is duidelijkheid omtrent de voorwaarden van de hypotheekverstrekking dus noodzakelijk.

De VVD en VEH hekelen het verzuim van banken om het verschil tussen het Euribor tarief en de variabele hypotheekrente te verklaren. Door openheid te geven in de opbouw van de variabele hypotheekrentes en het opslagpercentage kan de hoogte van het rentetarief rechtvaardigen. Hiermee zou bewerkstelligd moeten worden dat consumenten meer vertrouwen krijgen in de banken. De VVD en VEH willen niet alleen duidelijkheid in de opbouw van variabele rente, maar ook duidelijkheid in de verandering van de acceptatievoorwaarden. Volgens VVD kamerlid Brigitte van der Burg is het geven van duidelijkheid wel het minste wat de banken kunnen doen om het vertrouwen terug te winnen van de consument.

De VVD en VEH maken zich tevens sterk voor groepen die op dit moment nauwelijks in aanmerking komen voor een hypotheek zoals zzp-ers en mensen met tijdelijke contracten, door te pleiten dat deze groepen niet bij voorbaat mogen worden uitgesloten. Navraag leert echter dat banken deze genoemde groepen helemaal niet bij voorbaat uitsluiten. Mensen met een tijdelijk contract dienen een intentieverklaring tot vaste dienst te kunnen overleggen van hun werkgever om al in aanmerking te komen voor een hypotheek. Zzp-ers die 3 boekjaren kunnen overleggen kunnen in principe ook bij de banken terecht. Zelfs zzp-ers die nog geen 3 jaar actief zijn kunnen bij sommige banken terecht voor een hypotheek. Hier worden echter wel wat meer voorwaarden aan gesteld.

Wilt u als zzp-er of als consument met een tijdelijk contract meer weten over uw mogelijkheden tot het verkrijgen van een hypotheek, neem dan vrijblijvend contact op met een hypotheekadviseur van hypotheekrente.nl.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

VECIBIN

VECIBIN staat voor Vereniging van Certificatie-Instellingen in de Bouw in Nederland. Aangesloten organisaties zijn Bureau Dak Advies, BV Kwaliteitsverklaringen Bouw, BMC (Keurings- en Certificeringsinstituut), IKOB (Stichting Instituut voor Keuring en …