Voorlopig sterke stijging huizenprijzen

12 mei 2016

Rabobank voorziet voorlopig nog een sterke stijging van de huizenprijzen. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Doordat de koopkracht stijgt, de werkgelegenheid toeneemt en de mensen steeds meer vertrouwen krijgen, is de vraag naar koopwoningen groter aan het worden.
We zouden wel eens te maken kunnen krijgen met de sterkste prijsstijging sinds 2002. Naar verwachting worden huizen in 2016 gemiddeld 5,5% duurder en in 2017 zelfs 7% duurder. Dat is meer dan waar eerder van uit werd gegaan.

Wat ook een rol speelt, is het feit dat de rente in 2016 en 2017 naar verwachting laag blijft. Ook raken steeds meer huizen boven water en zijn de NIBUD-normen soepeler dan vorig jaar.

Heb je een eigen huis met een hypotheeklening die hoger ligt dan de waarde van je woning? Dan kun je wellicht de vlag gaan uithangen. Ben je starter? Dan is deze situatie wat minder ideaal. Toch kun je nog enigszins opgelucht ademhalen, voorlopig blijven woningen voor starters betaalbaar.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Eigenwoningreserve

De eigenwoningreserve is het bedrag dat bij de verwerving van een nieuwe woning uit eigen middelen betaald moet worden. Het vervreemdingssaldo wordt opgenomen in de eigenwoningreserve. Dit laatste vervalt voor …