Voorlopig geen crisis (op de woningmarkt)!

Afgelopen week presenteerde De Nederlandsche Bank (DNB) het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit. Klaas Knot, president van DNB, voorspelt op basis van het overzicht dat de huizenprijzen de komende tijd hoog zullen blijven.

Oververhit

DNB constateert dat de woningmarkt oververhit is – dat komt voor niemand als een verrassing. Ze onderbouwen dit met percentages, zo staan woningen steeds korter te koop en worden er steeds vaker bedragen van ver boven de vraagprijs betaald.  in Utrecht en Amsterdam wordt inmiddels 70% van de huizen boven de vraagprijs verkocht.

Particuliere beleggers

De bank bevestigt daarnaast het beeld dat al langer in de media naar voren komt: in de Randstad is een steeds groter deel van de huizenmarkt in handen van beleggers. Dan nemen vooral de aankopen door particuliere beleggers toe. Zo werd 21% van de woningaankopen in 2017 in de vier grote steden door deze groep particulieren gedaan.

Minder onder water

Nog een open deur: de huizenmarkt is helemaal terug uit de crisis, de gemiddelde woningprijs ligt zelfs boven de vorige piek in 2008. Fijn voor de mensen wiens huis tijdens de crisis onder water stond, in 2013 gold dat nog voor 35% van de woningen, inmiddels is dit percentage gedaald naar een krappe 6%.

Commerciële vastgoedmarkt

De kans op een huizencrisis is nu heel laag omdat het huisaanbod zo tekortschiet. Het aanbod past zich langzaam aan de vraag aan, waardoor we voorlopig niet hoeven vrezen voor een herhaling van de crisis die in 2008 begon. Er zijn wel andere dingen waar de DNB zich bezorgd over maakt: de al eerder genoemde commerciële vastgoedmarkt. Nu de rente zo laag ligt, zoeken investeerders naar projecten die renderen, dat zouden zomaar heel risicovolle, onverstandige beleggingen kunnen zijn.

Woningtekort vs. woningcrisis

Hoewel er dus geen (crisis)wolkje aan de lucht van de huizenmarkt lijkt te zijn, zou juist het feit dat het zo goed gaat beleggers kunnen verleiden tot onverstandige investeringen, die grote invloed kunnen hebben op de woningmarkt in het algemeen. Zelfs in zoverre dat ze uiteindelijk kunnen leiden tot een nieuwe crisis. Voorlopig hoeven we ons daar nog niet druk over te maken, eerder misschien over het nijpende woningtekort, het tegenovergestelde van een woningcrisis.

 

 

Waarmee kunnen we je helpen?