Klik hier om WhatsApp te openen

Voordelige startersregelingen bij aankoop huis

Diverse gemeenten en particuliere organisaties hebben speciale (financiële) regelingen voor starters. Deze constructies moeten de starter aan een zo felbegeerd koophuis helpen. Maar worden deze mogelijkheden wel genoeg benut? Te weinig, zo meldt de Nationale Hypotheekgarantie en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) die hier onderzoek naar deden.

18 verschillende, werkbare startersregelingen

In totaal zijn er 31 ‘oplossingen’ ontwikkeld om de starter huiseigenaar te maken. Hiervan zijn er op het moment 18 beschikbaar. De onderzoekers zien dat er veel ideeën zijn voor nieuwe constructies, terwijl de huidige mogelijkheden nog niet optimaal worden benut. In de Tweede Kamer werden er vragen gesteld over een mogelijkheid tot wildgroei van al deze goedbedoelde initiatieven. Hierop zijn alle bestaande regelingen voor woningkopende starters door NHG en SVn in kaart gebracht.

Vijf soorten initiatieven

Grofweg kun je alle 18 actieve regelingen indelen in vijf categorieën, waarvan de eerste twee veruit het meest populair zijn:

Categorie 1: Financieringsinstrument – Dit is een bekende, de koopstarter ontvangt een zogenaamde starterslening, een aanvullende lening op basis van het inkomen bovenop de maximale hypotheek.
Categorie 2: Koopinstrument – De starter krijgt de mogelijkheid om een huis onder de reële marktwaarde te kopen.
Categorie 3: Erfpachtinstrument – Als starter koop je het recht om een huis op een bepaald stuk grond te bewonen.
Categorie 4: Mix van erfpacht en koopinstrument – Een bijzondere optie die de twee bovenstaande mogelijkheden combineert.
Categorie 5: Huren met koopoptie of deling vermogensvorming – Je huurt als starter een woning, maar bouwt daarnaast vermogen op.

Te weinig inzet

Hoewel het koop- en financieringsinstrument het meest populair is onder de startersregelingen, worden ze alsnog niet veel ingezet. Zo werd er in 2021 bij maar 5.000 van de 260.000 woningaankopen een van de startersregelingen gebruikt. Waar heeft dit mee te maken? Het is sterk afhankelijk van de plaats waar je woont of en van welke regeling je gebruik kunt maken.

Bij landelijke, maar vooral plaatselijke initiatieven zien onderzoekers dat ze niet altijd worden gefinancierd door hypothecaire geldverstrekkers. Vooral omdat iedere regeling weer z’n eigen administratie en beoordelingskader heeft.

Bestaande oplossingen inzetten

De woningmarkt blijft uitdagend voor starters, hier kunnen juist de diverse startersregelingen uitkomst bieden. Dan moet wel de bekendheid worden vergroot en moeten gemeenten en particuliere instanties niet investeren in nieuwe regelingen, maar efficiënt gebruikmaken van de al bestaande oplossingen.

Wil jij als starter gebruikmaken van een startersregeling? Overleg dit met onze hypotheekadviseur, die kan meedenken wat voor jou het voordeligst is!

Waarmee kunnen we je helpen?