Voor het eerst stijgt WOZ-waarde woningen niet

2 juni 2009

HOUTEN – Sinds 1995 wordt de WOZ-waarde van een woning gemeten. Volgend jaar zal de gemiddelde WOZ-waarde van woningen gelijk blijven aan die van dit jaar. Sinds de eerste meeting van de WOZ-waarde wordt dit de eerste keer dat er geen stijging is.

Ruud Kathmann, lid van het management team van de Waarderingskamer, zegt dat er wel verschillen optreden tussen verschillende regio’s en type woningen. Hij baseert zijn bevindingen op voorlopige cijfers van Nederlandse gemeenten. In de loop van dit jaar worden deze taxaties verder bestudeerd. “Maar globaal gezien zal de WOZ-waarde gelijk blijven”, aldus Kathmann.

De Waarderingskamer gebruikt de situatie per 1 januari 2009 bij de bepaling van de WOZ-waarde voor 2010. De WOZ-waarde voor 2010 wordt uiterlijk in maart volgend jaar aan huizenbezitters bekend gemaakt.

De WOZ-waarde is erg belangrijk omdat er verschillende belastingen op deze waarde gebaseerd zijn, zoals de Onroerendezaakbelasting (OZB). Ook is de WOZ-waarde belangrijk op hypothecair gebied. “Als de waarde van een woning minder wordt, kan een bank zenuwachtig worden. Het kan betekenen dat de bank het tarief optrekt wanneer de rente moet worden herzien”, zegt Kathmann. Aan de andere kant kan een hogere WOZ-waarde positief uitpakken bij bijvoorbeeld nieuwe onderhandelingen over de rente.

Kathmann stelt dat wanneer er sprake is van een daling van de WOZ-waarde, deze daling op ongeveer 5 tot 10 procent zal uitkomen. “Dat betekent dat zo’n huiseigenaar in 2010 enkele tientjes minder OZB-belasting moet betalen”, aldus Kathmann.

De taxatie met peildatum 1 januari 2009 was moeilijker dan in voorgaande jaren stelt de Waarderingskamer. “Dat komt doordat er in sommige segmenten weinig transacties zijn geweest. We hebben de gemeenten laten weten hoe daarmee om te gaan. Zo maken ze nu meer gebruik van de vraagprijzen van woningen.”

Bron: zibb.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Fixatieprovisie

Fixatieprovisie is de provisie die een aantal geldverstrekkers in rekening brengen wanneer je je  hypotheek omzet naar een andere rentevastperiode.