Volgend jaar minder nieuwe woningen

16 september 2009

Houten – Er worden in 2010 in Nederland 58.500 nieuwe woningen gebouwd, dat is 17 procent minder dan dit jaar. Zo meldt onderzoeksbureau Bouwkennis dinsdag in zijn nieuwe woningbouwprognoses.

De economische crisis heeft sterke gevolgen voor de woningmarkt. Projectontwikkelaars hebben niet alleen meer moeite om nieuwbouwwoningen verkocht te krijgen, ook de financiering voor nieuwe projecten is steeds vaker problematisch. Daardoor daalt het aantal aanvragen voor nieuwe bouwvergunningen, aldus Bouwkennis.

Met name de bouw van koopwoningen wordt hard getroffen. Het aandeel van huurwoningen in de nieuwbouw stijgt daardoor volgend jaar tot bijna 40 procent. In 2009 is 34 procent van de 70.500 nieuwe woningen een huurwoning.

Bouwkennis heeft niet de verwachting dat de woningbouw op korte termijn zal herstellen. Zij voorspelt voor 2011 een verdere daling tot 58.000 nieuwe woningen.

Bron: dft.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Omzettingskosten

Omzettingskosten wordt ook wel oversluitprovisie genoemd. Maar deze provisie wordt door banken in rekening gebracht bij het opnieuw afsluiten van een hypotheek (tegen een lagere rente). Als een hypotheek alleen …