Volgend jaar liggen huizenprijzen 7,5 procent lager

22 juni 2009

HOUTEN – De huizenprijzen in Nederland zullen blijven dalen verwachten economen van  ING. Ze rekenen op een daling van de woningprijs van 11 procent eind volgend jaar, ten opzichte van de piek in augustus 2008. Een daling van 7,5 procent volgt nu nog.

ING publiceerde vorige week het zogenoemde ING Maandbericht Economie, waaruit deze cijfers naar voren komen. Gemiddeld lag de woningprijs in april al 3,5 procent lager dan in augustus 2008. “Het aantal woningverkopen daalt flink, waardoor de laatste maanden steeds meer woningen te koop blijven staan. Dat drukt de woningprijzen”, aldus ING.

Een prijsdaling van 11 procent ten opzichte van augustus 2008, betekent een gemiddelde daling van de woningprijs van bijna 30.000 euro per woning. De huizenprijzen komen hiermee weer terug op het niveau van 2005 volgens ING. De meeste mensen die voor die tijd hun woning hebben gekocht, hebben dus nog altijd een overwaarde op hun woning stellen de economen.

“Een negatieve overwaarde zal het vaakst voorkomen onder huizenbezitters die pas vorig jaar hebben gekocht. Het gaat meestal om een verlies op papier, tenzij zij alweer willen verkopen, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding of ontslag”, aldus ING.

Bron: RTL Z

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Turn key

Turn key wordt ook wel sleutelklaar genoemd. Als een woning ‘sleutelklaar’ wordt opgeleverd, hoeft er in principe niets meer te gebeuren. Overigens verschilt de definitie van sleutelklaar opleveren per aanbieder, …